Град Панчево је подржао манифестацију „Кога волим, тога дарујем”, Масленица-Бела недеља. Традиционални празник којим се уз богат културно-уметнички програм, палачинке и крофне, испраћа зима и дочекује пролеће. Манифестација која се одржава на дан када се славе два православна празника Покладе и Масленица, негује односе, културе, традиције и обичаје свих народа који живе на територији Јужног Баната.

Маринa Томан, начелницa Јужнобанатског округа и Александар Стевановић, градоначелник Панчева, отворили су манифестацију.

Марина Томан, начелница Јужнобанатског округа, поздравила је присутне, пожелела им да уживају у данашњем дану и програму:

– Мултикултуралност је реч која се често користи, али у јужном Банату она има праву тежину и право значење. Управо овде на тргу можемо видети толико различитих културно-уметничких друштава који негују традицију, културу и обичаје својих народа. Свака породица има своје корене, културу и традицију који се преносе с колена на колено, кроз приче о нашим прецима. Иако су судбине наших предака биле испреплетене, сваки народ који живи на територији јужног Баната је сачувао своју историју и културни идентитет. Желим свима нама да наставимо да негујемо обичаје, културу и традицију својих народа.

Александар Стевановић, градоначелник Панчева, рекао је да ће град Панчево и Јужнобанатски управни округ увек подржати овакве и сличне традиционалне манифестације које негују националне различитости:

– Празновање Масленице се временски поклапа са празновањем Беле недеље код народа у јужном Банату, па је oво тренутак да се подсетимо лепих, старих и помало заборављених обичаја. Прилика да наставимо неговање културе, традиције и обичаја народа који живе на територији јужног Баната, јер циљ ове манифестације јесте развијање братских односа између свих народа са ових простора.

„Масленица“ је верски и традициони празник. На овој специфичној манифестацији, коју су отвориле атрактивне мажореткиње, уз богат културно-уметнички програм, промовисали су се различити културни садржаји из целог јужног Баната. Поред тога организована су и надметања са конопцем, разне дечје игре, кулинарске промоције, кроз такмичење за најукуснију палачинку, највећу крофну, најбрже испијање млека, кроз забаву за све узрасте. Јести палачинке за масленицу сматра се важним ритуалом, јер означавају сунце и симболизују завршетак зиме и почетак пролећа.

Организатори ове манифестације су Јужнобанатски управни округ, Град Панчево, Удружење Руса и потомака „Ромашка” Панчево, Координациони савет руских сународника, КУД „Станко Пауновић” НИС-РНП Панчево и Туристичка организација Панчева, а учествовали су и Мажореткиње „Лавице” Панчево, Дом културе „3. октобар” Банатско Ново Село, Удружење Руса „СО ЈУЗ” и Театар „Жар птица” Београд, Хор „Бела Музика” Бела Црква, МКУД „Тамаши Арон” Војловица, СКПД „Ђетван” Војловица, Хор пензионера „Viva la musica” Ковачица, Удружење грађана „Чешка беседа” Крушчица, Бела Црква и МКУД „Бонаш Шандор” Иваново.