Grad Pančevo je podržao manifestaciju „Koga volim, toga darujem”, Maslenica-Bela nedelja. Tradicionalni praznik kojim se uz bogat kulturno-umetnički program, palačinke i krofne, ispraća zima i dočekuje proleće. Manifestacija koja se održava na dan kada se slave dva pravoslavna praznika Poklade i Maslenica, neguje odnose, kulture, tradicije i običaje svih naroda koji žive na teritoriji Južnog Banata.

Marina Toman, načelnica Južnobanatskog okruga i Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, otvorili su manifestaciju.

Marina Toman, načelnica Južnobanatskog okruga, pozdravila je prisutne, poželela im da uživaju u današnjem danu i programu:

– Multikulturalnost je reč koja se često koristi, ali u južnom Banatu ona ima pravu težinu i pravo značenje. Upravo ovde na trgu možemo videti toliko različitih kulturno-umetničkih društava koji neguju tradiciju, kulturu i običaje svojih naroda. Svaka porodica ima svoje korene, kulturu i tradiciju koji se prenose s kolena na koleno, kroz priče o našim precima. Iako su sudbine naših predaka bile isprepletene, svaki narod koji živi na teritoriji južnog Banata je sačuvao svoju istoriju i kulturni identitet. Želim svima nama da nastavimo da negujemo običaje, kulturu i tradiciju svojih naroda.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, rekao je da će grad Pančevo i Južnobanatski upravni okrug uvek podržati ovakve i slične tradicionalne manifestacije koje neguju nacionalne različitosti:

– Praznovanje Maslenice se vremenski poklapa sa praznovanjem Bele nedelje kod naroda u južnom Banatu, pa je ovo trenutak da se podsetimo lepih, starih i pomalo zaboravljenih običaja. Prilika da nastavimo negovanje kulture, tradicije i običaja naroda koji žive na teritoriji južnog Banata, jer cilj ove manifestacije jeste razvijanje bratskih odnosa između svih naroda sa ovih prostora.

„Maslenica“ je verski i tradicioni praznik. Na ovoj specifičnoj manifestaciji, koju su otvorile atraktivne mažoretkinje, uz bogat kulturno-umetnički program, promovisali su se različiti kulturni sadržaji iz celog južnog Banata. Pored toga organizovana su i nadmetanja sa konopcem, razne dečje igre, kulinarske promocije, kroz takmičenje za najukusniju palačinku, najveću krofnu, najbrže ispijanje mleka, kroz zabavu za sve uzraste. Jesti palačinke za maslenicu smatra se važnim ritualom, jer označavaju sunce i simbolizuju završetak zime i početak proleća.

Organizatori ove manifestacije su Južnobanatski upravni okrug, Grad Pančevo, Udruženje Rusa i potomaka „Romaška” Pančevo, Koordinacioni savet ruskih sunarodnika, KUD „Stanko Paunović” NIS-RNP Pančevo i Turistička organizacija Pančeva, a učestvovali su i Mažoretkinje „Lavice” Pančevo, Dom kulture „3. oktobar” Banatsko Novo Selo, Udruženje Rusa „SO JUZ” i Teatar „Žar ptica” Beograd, Hor „Bela Muzika” Bela Crkva, MKUD „Tamaši Aron” Vojlovica, SKPD „Đetvan” Vojlovica, Hor penzionera „Viva la musica” Kovačica, Udruženje građana „Češka beseda” Kruščica, Bela Crkva i MKUD „Bonaš Šandor” Ivanovo.