Povodom smrti general-majora u penziji Enesa Tasa, u sredu, 15. avgusta održan je komemorativni skup u Velikoj sali Skupštine grada Pančeva. General-major Enes Taso, preminuo je u Pančevu, u nedelju, 12. avgusta u 72. godini života. Na skupu se govorili gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović, prijatelj preminulog Milan Lučić i unuka Ena Taso. U Gradskoj upravi grada Pančeva ovim povodom otvorena je i knjiga žalosti.

Enes Taso rođen je 1946. godine u Prijepolju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, Komandno-štabnu akademiju Kopnene vojske i Školu operatike u Centru visokih vojnih škola JNA. Obavljao je dužnosti komandira voda i čete, zamenika komandanta bataljona, komandanta bataljona, pomoćnika načelnika štaba brigade, načelnika štaba brigade. Bio je komandant reprezentativne 51. mehanizovane brigade u Pančevu od njenog osnivanja do rasformiranja. Nesebično se angažovao radi zaštite života ljudi i materijalnih dobara u Pančevu i u Banatu prilikom poplava, požara i drugih elementarnih nepogoda. Jedan je od retkih učesnika u čak 36 metodsko-pokaznih vežbi najvišeg domaćeg i inostranog vojnog i državnog vrha.

Osim u Pančevu, službovao je u Vršcu i Sarajevu. U ratu 1991-1992. bio je komandant brigade u istočnoj Slavoniji i načelnik Operativnog odeljenja u Štabu Druge vojne oblasti u Sarajevu. Prilikom izvlačenja Komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva, teško je ranjen u masakru koji je izvršen u Dobrovoljačkoj ulici.

U vojnim krugovima cenjen je kao izuzetan stručnjak, visoki profesionalac, a zbog naglašene spremnosti da saradnicima izađe u susret i uvaži lične probleme, poznat je kao omiljen starešina u rezervnom vojnom sastavu Južnog Banata. Unapređivan je vanredno. Odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom Narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orednom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom, nagrade “22 decembar za izvanredno rukovođenje i komandovanje i drugim vojnim priznanjima..

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Pančeva 1992. godine.

Grad Pančevo 2016. godine proglasio je Enesa Tasa, general-majora u penziji za zaslužnog građanina Pančeva.