Поводом смрти генерал-мајора у пензији Енеса Таса, у среду, 15. августа одржан је комеморативни скуп у Великој сали Скупштине града Панчева. Генерал-мајор Енес Тасо, преминуо је у Панчеву, у недељу, 12. августа у 72. години живота. На скупу се говорили градоначелник Панчева Саша Павлов, генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, пријатељ преминулог Милан Лучић и унука Ена Тасо. У Градској управи града Панчева овим поводом отворена је и књига жалости.

Енес Тасо рођен је 1946. године у Пријепољу. Завршио је Војну академију Копнене војске ЈНА, Командно-штабну академију Копнене војске и Школу оператике у Центру високих војних школа ЈНА. Обављао је дужности командира вода и чете, заменика команданта батаљона, команданта батаљона, помоћника начелника штаба бригаде, начелника штаба бригаде. Био је командант репрезентативне 51. механизоване бригаде у Панчеву од њеног оснивања до расформирања. Несебично се ангажовао ради заштите живота људи и материјалних добара у Панчеву и у Банату приликом поплава, пожара и других елементарних непогода. Један је од ретких учесника у чак 36 методско-показних вежби највишег домаћег и иностраног војног и државног врха.

Осим у Панчеву, службовао је у Вршцу и Сарајеву. У рату 1991-1992. био је командант бригаде у источној Славонији и начелник Оперативног одељења у Штабу Друге војне области у Сарајеву. Приликом извлачења Команде Друге војне области из Сарајева, тешко је рањен у масакру који је извршен у Добровољачкој улици.

У војним круговима цењен je као изузетан стручњак, високи професионалац, а због наглашене спремности да сарадницима изађе у сусрет и уважи личне проблеме, познат је као омиљен старешина у резервном војном саставу Јужног Баната. Унапређиван је ванредно. Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом Народне армије са сребрном звездом, Оредном заслуга за народ са сребрном звездом, награде “22 децембар за изванредно руковођење и командовање и другим војним признањима..

Добитник је Октобарске награде града Панчева 1992. године.

Град Панчево 2016. године прогласио је Енеса Таса, генерал-мајора у пензији за заслужног грађанина Панчева.