Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, обишла је Термоелектрану-топлану Панчево, заједно са градоначелником Александром Стевановићем. ТЕ-ТО Панчево је намењена комбинованој производњи електричне и топлотне енергије на бази природног гаса, а циљ је енергетика без загађења тј. здрава животна средина.

“Не постоји ништа лепше за једну државу него кад се нови објекти граде и завршавају, посебно у области енергетике. Основ модерног и развојеног енергетског сектора су нове инвестиције и поносна сам на то што смо, откако смо преузели овај ресор пре нешто више од годину дана, имали завршетак постројења Дубока прерада, пуштање у рад гасовода Балкански ток, почетак изградње гасне интерконекције Ниш-Димитровград, а у марту, кад се заврши пробни рад, имаћемо и званично пуштање у рад ТЕ-ТО Панчево. Овај објекат важан је и због когенерације, због ефикасности у производњи и заштите животне средине, али и због веће енергетске безбедности”, рекла је Михајловићева, након обиласка.

Александар Стевановић, градоначелник је изразио задовољство јер су имали прилику да виде шта се неколико година у назад градило у Панчеву.

„Драго ми је јер смо имали прилику да видимо шта је то што ћемо добити и ми као град, али и енергетски систем Републике Србије. Уверен сам да ова модерна термноелектрана-топлана која је изграђена у нашем граду је нешто што ће допринети у многоме енергетском систему наше Републике са 200 мегавата која ће она производити. На тај начин ће се омогућити и додатна стабилност нашег енергетског система, што је заиста велика ствар. Значајно је да се овакви објекти граде, ми на овај начин показујемо колико смо одговорни као власт која руководи и Републиком Србијом и Аутономном покрајином и градом Панчевом. Такође, 120 младих, стручно образованих кадрова је нашло своје запослење овде у термоелектрани-топлани, то је заиста фантастична ствар и нешто чиме желимо да се бавимо и у будућности, јер само на тај начин можемо да подстичемо даљи напредак наше Републике”, нагласио је градоначелник Панчева Александар Стевановић.

Директор Gazprom energoholdinga Srbija TE-TO Панчево Александар Варнавски рекао је да посао на изградњи није био лак.

„Било је тешкоћа, али уз подршку министарства, НИС-а и Града Панчева, сада смо при крају“, истакао је Варнавски.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев навео је да је ТЕ-ТО Панчево један од темељних пројеката за будући развој Нафтне индустрије Србије.

„Од посебне је важности што ће стабилан рад нове гасне електране додатно допринети сигурности у снабдевању електричном енергијом у Србији“, рекао је Тјурдењев.

У обиласку ТЕ-ТО Панчево били су и представници амбасада Русије и Кине. Оваква инвестиција развија домаћи енергетски сектор, као и стратешко партнерство са Србијом и Панчевом.