Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je Termoelektranu-toplanu Pančevo, zajedno sa gradonačelnikom Aleksandrom Stevanovićem. TE-TO Pančevo je namenjena kombinovanoj proizvodnji električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa, a cilj je energetika bez zagađenja tj. zdrava životna sredina.

“Ne postoji ništa lepše za jednu državu nego kad se novi objekti grade i završavaju, posebno u oblasti energetike. Osnov modernog i razvojenog energetskog sektora su nove investicije i ponosna sam na to što smo, otkako smo preuzeli ovaj resor pre nešto više od godinu dana, imali završetak postrojenja Duboka prerada, puštanje u rad gasovoda Balkanski tok, početak izgradnje gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, a u martu, kad se završi probni rad, imaćemo i zvanično puštanje u rad TE-TO Pančevo. Ovaj objekat važan je i zbog kogeneracije, zbog efikasnosti u proizvodnji i zaštite životne sredine, ali i zbog veće energetske bezbednosti”, rekla je Mihajlovićeva, nakon obilaska.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo jer su imali priliku da vide šta se nekoliko godina u nazad gradilo u Pančevu.

„Drago mi je jer smo imali priliku da vidimo šta je to što ćemo dobiti i mi kao grad, ali i energetski sistem Republike Srbije. Uveren sam da ova moderna termnoelektrana-toplana koja je izgrađena u našem gradu je nešto što će doprineti u mnogome energetskom sistemu naše Republike sa 200 megavata koja će ona proizvoditi. Na taj način će se omogućiti i dodatna stabilnost našeg energetskog sistema, što je zaista velika stvar. Značajno je da se ovakvi objekti grade, mi na ovaj način pokazujemo koliko smo odgovorni kao vlast koja rukovodi i Republikom Srbijom i Autonomnom pokrajinom i gradom Pančevom. Takođe, 120 mladih, stručno obrazovanih kadrova je našlo svoje zaposlenje ovde u termoelektrani-toplani, to je zaista fantastična stvar i nešto čime želimo da se bavimo i u budućnosti, jer samo na taj način možemo da podstičemo dalji napredak naše Republike”, naglasio je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Direktor Gazprom energoholdinga Srbija TE-TO Pančevo Aleksandar Varnavski rekao je da posao na izgradnji nije bio lak.

„Bilo je teškoća, ali uz podršku ministarstva, NIS-a i Grada Pančeva, sada smo pri kraju“, istakao je Varnavski.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev naveo je da je TE-TO Pančevo jedan od temeljnih projekata za budući razvoj Naftne industrije Srbije.

„Od posebne je važnosti što će stabilan rad nove gasne elektrane dodatno doprineti sigurnosti u snabdevanju električnom energijom u Srbiji“, rekao je Tjurdenjev.

U obilasku TE-TO Pančevo bili su i predstavnici ambasada Rusije i Kine. Ovakva investicija razvija domaći energetski sektor, kao i strateško partnerstvo sa Srbijom i Pančevom.