Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva za rad zapošljavanje i socijalna pitanja je povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu položio venac na spomen-kompleks „Stratište“ u Jabuci. Ceremoniji polaganja venaca su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Grigorije Pajkiće i predstavnici vojske Republike Srbije, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, diplomatskog kora i udruženja građana UBNOR.

„Rat je sukob država, ali su tragedije lične. Najgore u ratovima je stradanje nedužnih civila, među kojima često ima žena i sasvim male dece, pa čak i nerođene. Ovi zločini se ne korene ni u jednoj vojnoj strategiji, već u ličnoj i krajnje subjektivnoj mržnji pojedinca, koji ratovanjem legitimizuje svoju ličnu patologiju. Što je najgore, ovi zločini najčešće ostaju nekažnjeni. Svega dve decenije od velikog rata, buknuo je nov, još mračniji, suroviji i besmisleniji, koji je u samo jednoj noći novembra 1939. godine ozvaničio likvidaciju jednog, a potom i drugih naroda, kao legitimni cilj u vladanju svetom. Danas, manje od veka od tog globalnog stradanja, svetska politička scena je naujdaljenija od mira u posleratnoj istoriji. Sećanje na postradale nije samo morlana i ljudska obaveza i izražavanje pijeteta prema nedužnim žrtvama i njhovim porodicama, koje su život nastavile u bolu. Sećanje je najmanje što možemo da učinimo u nadi i strahu da se slično nikada ne ponovi, jer ovakvim javnim činom mi svedočimo da ratni zločini ne mogu ostati sakriveni niti zaboravljeni. Sud istorije nema drugog načina do sećanja. Zbog tog svedočenja okupili smo se i danas na mestu na kome je pogubljeno više hiljada nedužnih civila, među kojima je više hiljada Roma. Slava nedužnim žrtvama“, rekao je Milenko Čučković.

Povodom Dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, održana je državna ceremonija na spomen-kompleku „Stratište“, a dan sećanja na stradanje Roma, Srba i Jevreja obeležen je polaganjem venaca i odavanjem počasti uz prigodan umetnički program.