Jubilej, odnosno 25 godina od osnivanja Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, obeležen je danas, u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo.

Jasmina Vujović v.d. direktora Zavoda, prezentovala je prisutnim gostima i posetiocima, rad ustanove u proteklih pet godina, dok je Slobodanka Perović, istoričarka iz Istorijata službe zaštite na teritoriji Južnog Banata, govorila o značaju zaštite spomenika kulture kroz istoriju. Doktor Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe, takođe je čestitao na jubileju Zavoda i na ostvarenom uspehu restauracije mnogih postojećih spomenika kulturnog nasleđa.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik grada Pančeva, Saša Pavlov, i tom prilikom naglasio značaj Zavoda za zaštitu spomenika kulture za naš grad Pančevo, sledećim rečima:

– Grad Pančevo nastoji da obezbedi potrebna sredstva za različite projekte i obnovu postojećih obeležja i spomenika kulturnog bogatstva. Kroz negovanje kulture, negujemo i unapređujemo sam identitet našeg grada, čineći od njega još bolju sredinu za život, vodeći računa tako i o nekim budućim generacijama.

Značaj Zavoda za zaštitu spomenika kulture, za grad Pančevo, je u posedovanju potrebnih resursa za rad u oblasti zaštite spomeničkog nasleđa, kako u oblasti istraživanja i izrade projektne dokumentacije, tako i u oblasti praktičnog rada, sa ciljem podizanja kvalitet života naše zajednice u kulturnom i ekonomskom smislu.