Nacionalni savet romske nacionalne manjine i grad Pančevo obeležili su Dan Roma i romske kulture 29. maja 2019. godine, u Gradskoj upravi grada Pančeva.

Svečano obeležavanje je priređeno kako bi se skrenula pažnja na probleme sa kojima se ova populacija suočava, ali i da bi se istakli napredak i dobri rezultati po pitanju većeg uključivanja pripadnika romske populacije u društvo. Međunarodni dan Roma, 8. april, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan kraj Londona 7 – 12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić,  koordinator za romska pitanja u Gradskoj upravi grada Pančeva Pava Novakov Čabrilovski i članica Gradskog veća zadužena za područje rada, zapošljavanje i socijalne politike Suzana Jovanović, koja je tom prilikom izjavila:

– Grad Pančevo se godinama ozbiljno bavi romskim pitanjem i najveći akcenat je na obrazovanju, jer cela priča o promeni kvaliteta života i inkluziji u društvo romske populacije ipak počiva na tome da budu obrazovani, da mogu da prate tržište rada i da se zapošljavaju. Takođe, možemo da se pohvalimo time da se zapravo koriste zdravstvene usluge od strane romske populacije, čak do one mere da su deca vakcinisana, što je obično prvi pokazatelj totalne neisključenosti Roma iz društva – naglasila je članica Gradskog veća.