Polaganjem venaca na spomenik palim borcima Crvene armije u Pančevu obeležena je godišnjica od oslobođenja Pančeva u Drugom svetskom ratu, 6. oktobra 1944. godine. U ime Grada Pančeva venac su položili Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada Pančeva i Milenko Čučković, član gradskog veća grada Pančeva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

„Pančevo danas obeležava i slavi Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Šesti oktobar je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Grada Pančeva, dan kada su vojnici nemačkog Rajha pobegli pred nadolazećim trupama boraca Narodno-oslobodilačke borbe i ruske Crvene armije. Svedoci smo, da i ako je tada, 1944. godine fašizam pobeđen, tu reč i dan danas često čujemo i susrećemo je u svakodnevnom govoru. Čini mi se, ove godine, mnogo češće nego ranijih decenija, što nam govori da ta ideologija i dalje negde živi i postoji, da postoje sledbenici te ideje. Svet se u poslednjih 80 godina mnogo promenio i možda samo neke okolnosti podsećaju na ono vreme iz tridesetih i četrdesetih godina HH veka. Jako je važno poznavati sopstvenu istoriju i još važnije je učiti iz nje, jer tada ćemo mnogo lakše razumeti ovo vreme u kojem danas živimo i videti vreme koje dolazi. Ovom prilikom takođe treba zahvaliti i obećati da nikad nećemo zaboraviti velike heroje koji su pali za našu slobodu. Neizmerno im hvala i večna im slava“ rekao je Kiš.

Polaganju venaca na spomen obležje borcima Crvene armije prisustvovali su i predstavnici Vojske, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanj, Udruženja boraca Pančeva, Udruženja prijatelja 72. specijalne brigade, Udruženja negovanja tradicije 51. mehanizovane brigade i 12. Vojvođanske brigade, Saveza antifašista, Jevrejske opštine, kompanije Gazprom energoholding Srbija TE-TO Pančevo, Udruženja Rusa i njihovih potomaka „Romaška“, Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija“, kao i građani Pančeva.