Данас 18. октобра 2017. године, са почетком у 12 часова, у холу Градске управе, а касније и обиласком градске куће, обележена је Европска недеља локалне демократије.

Тим поводом град Панчево је отворио своја врата за ученике и обележио ову манифестацију и на тај начин ученицима средњих школа на територији града Панчева представио рад органа града кроз обилазак градске куће, посету Градском услужном центру и разговор са градоначелником града Панчева Сашом Павловим и председником Скупштине града Панчева Тиграном Kишем, као и чланом Градског већа за културу, Немањом Ротаром и одборницима Иваном Тешићем и Иваном Росић. Немања Ротар је присутнима представио пројекат „Култура на поклон“, док су Иван Тешић и Ивана Росић представили и описали своју функцију одборника и рад Савета за младе Скупштине града Панчево.

Европска недеља локалне демократије (ЕНЛД) је годишња манифестација коју од 2007. године организује Kонгрес локалних и регионалних власти Савета Европе са циљем промоције и јачања демократије на локалном нивоу. У току једне недеље средином октобра локалне власти из 47 земаља чланица Савета Европе организују различите јавне догађаје са циљем да се сретну и разговарају са грађанима на актуелне теме. Недеља локалне демократије одржава се у октобру, јер је 15. октобра 1985. усвојена Европска повеља о локалној самоуправи.

У претходних 10 година локалне власти су развиле нове начине и могућности за учешће грађана у јавном животу. Грађани су позвани да изразе своје мишљење о питањима од јавног значаја преко директнијих платформи као што су веб-сајтови, системи за текстуалне поруке и друштвене мреже. Истовремено, ове нове могућности долазе са новим изазовима за локалне и регионалне власти, као што су питања везана за заштиту података, приступачност, сајбер-криминал, слободу говора и социјалну инклузију. У светлу десете годишњице ЕНЛД, Kонгрес локалних и регионалних власти Савета Европе одлучио је да „Грађанска партиципација, саветовање и посвећеност – за напредну локалну демократију“, буде главна тема ЕНЛД у 2017. години.

Градоначелник града Панчева, Саша Павлов, присутнима се обратио следећим речима:

-Ја сам ове године заиста радостан, јер сам видео активизам у овим младим људима. Имали су заиста тачно фокусирана питања која су се односила управо на оно што ради локална самоуправа. Мисли им нису биле расуте и имали су чак и неке добре предлоге. Позвао сам их и имам утисак да ће они стварно да одреагују, да искористе канале комуникације које има град Панчево, пре свега преко Канцеларије за младе, али и осталих средстава комуникације са Градом, да пошаљу своје предлоге који су засновани на остварењу неких њихових снова, а који ће довести до тога да остану у свом граду. Јесам врло задовољан, ово је на крају Европска недеља локалне демократије, а демократија подразумева активизам и једну културу комуникације, а ови млади људи су активни, заиста имају изражену културу комуникације и самим тим, ова Недеља локалне демократије је, по мом мишљењу, испунила своју сврху.