Danas 18. oktobra 2017. godine, sa početkom u 12 časova, u holu Gradske uprave, a kasnije i obilaskom gradske kuće, obeležena je Evropska nedelja lokalne demokratije.

Tim povodom grad Pančevo je otvorio svoja vrata za učenike i obeležio ovu manifestaciju i na taj način učenicima srednjih škola na teritoriji grada Pančeva predstavio rad organa grada kroz obilazak gradske kuće, posetu Gradskom uslužnom centru i razgovor sa gradonačelnikom grada Pančeva Sašom Pavlovim i predsednikom Skupštine grada Pančeva Tigranom Kišem, kao i članom Gradskog veća za kulturu, Nemanjom Rotarom i odbornicima Ivanom Tešićem i Ivanom Rosić. Nemanja Rotar je prisutnima predstavio projekat „Kultura na poklon“, dok su Ivan Tešić i Ivana Rosić predstavili i opisali svoju funkciju odbornika i rad Saveta za mlade Skupštine grada Pančevo.

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) je godišnja manifestacija koju od 2007. godine organizuje Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope sa ciljem promocije i jačanja demokratije na lokalnom nivou. U toku jedne nedelje sredinom oktobra lokalne vlasti iz 47 zemalja članica Saveta Evrope organizuju različite javne događaje sa ciljem da se sretnu i razgovaraju sa građanima na aktuelne teme. Nedelja lokalne demokratije održava se u oktobru, jer je 15. oktobra 1985. usvojena Evropska povelja o lokalnoj samoupravi.

U prethodnih 10 godina lokalne vlasti su razvile nove načine i mogućnosti za učešće građana u javnom životu. Građani su pozvani da izraze svoje mišljenje o pitanjima od javnog značaja preko direktnijih platformi kao što su veb-sajtovi, sistemi za tekstualne poruke i društvene mreže. Istovremeno, ove nove mogućnosti dolaze sa novim izazovima za lokalne i regionalne vlasti, kao što su pitanja vezana za zaštitu podataka, pristupačnost, sajber-kriminal, slobodu govora i socijalnu inkluziju. U svetlu desete godišnjice ENLD, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope odlučio je da „Građanska participacija, savetovanje i posvećenost – za naprednu lokalnu demokratiju“, bude glavna tema ENLD u 2017. godini.

Gradonačelnik grada Pančeva, Saša Pavlov, prisutnima se obratio sledećim rečima:

-Ja sam ove godine zaista radostan, jer sam video aktivizam u ovim mladim ljudima. Imali su zaista tačno fokusirana pitanja koja su se odnosila upravo na ono što radi lokalna samouprava. Misli im nisu bile rasute i imali su čak i neke dobre predloge. Pozvao sam ih i imam utisak da će oni stvarno da odreaguju, da iskoriste kanale komunikacije koje ima grad Pančevo, pre svega preko Kancelarije za mlade, ali i ostalih sredstava komunikacije sa Gradom, da pošalju svoje predloge koji su zasnovani na ostvarenju nekih njihovih snova, a koji će dovesti do toga da ostanu u svom gradu. Jesam vrlo zadovoljan, ovo je na kraju Evropska nedelja lokalne demokratije, a demokratija podrazumeva aktivizam i jednu kulturu komunikacije, a ovi mladi ljudi su aktivni, zaista imaju izraženu kulturu komunikacije i samim tim, ova Nedelja lokalne demokratije je, po mom mišljenju, ispunila svoju svrhu.