Поводом обележавања 4. јула, Дана борца, на спомен обележја у панчевачком Градском парку положени су венци на бисте Народних хероја Олге Петров, Марка Кулића и Стевице Јовановића.

Четвртог јула 1941. године, Комунистичка партија Југославије донела је одлуку да се народ организује против фашистичког окупатора.

У граду Панчеву, четвртог јула окупљају се борци, њихови поштоваоци и породице, ратни ветерани, Удружење ратних војних инвалида, Удружење пензионера и Удружење за неговање традиције 51. механизоване бригаде, Удружење НОР-а, Савеза антифашиста, Војска Србије и представници локалне самоуправе.

Четврти јул 1941. године је значајан по томе што су тада организовано кренуле оружане јединице против немачког окупатора и за три дана, 7. јула, када су почеле пушке да пуцају и митраљези да се чују, народ је подигао устанак.

У име града Панчева присутнима се обратила Сузана Јовановић чланица Градског већа града Панчева задужена за подручје рада, запошљавања и социјалне политике:

– Ово је датум када је у Србији донета одлука о устанку против фашистичке окупације, а подизањем устанка 7. јула 1941. године, створена је највећа слободна територија у тада окупираној Европи и то је значајан дан за све. Стога ми је изузетна част да данас одамо пошту онима који су пали за слободу свих нас, херојима који су у борби против највећег зла у модерној историји човечанства дали највећу жртву и за то заслужују наше најдубље поштовање и захвалност. Наставићемо да одржавамо традицију, јер и нове генерације, којима је ова прошлост далека и можда и непозната, морају учити о томе и знати кроз шта је наша држава и цело човечанство прошло 40-тих и 50-тих година 20. века и да се тако нешто никада више не сме поновити.