Povodom obeležavanja 4. jula, Dana borca, na spomen obeležja u pančevačkom Gradskom parku položeni su venci na biste Narodnih heroja Olge Petrov, Marka Kulića i Stevice Jovanovića.

Četvrtog jula 1941. godine, Komunistička partija Jugoslavije donela je odluku da se narod organizuje protiv fašističkog okupatora.

U gradu Pančevu, četvrtog jula okupljaju se borci, njihovi poštovaoci i porodice, ratni veterani, Udruženje ratnih vojnih invalida, Udruženje penzionera i Udruženje za negovanje tradicije 51. mehanizovane brigade, Udruženje NOR-a, Saveza antifašista, Vojska Srbije i predstavnici lokalne samouprave.

Četvrti jul 1941. godine je značajan po tome što su tada organizovano krenule oružane jedinice protiv nemačkog okupatora i za tri dana, 7. jula, kada su počele puške da pucaju i mitraljezi da se čuju, narod je podigao ustanak.

U ime grada Pančeva prisutnima se obratila Suzana Jovanović članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike:

– Ovo je datum kada je u Srbiji doneta odluka o ustanku protiv fašističke okupacije, a podizanjem ustanka 7. jula 1941. godine, stvorena je najveća slobodna teritorija u tada okupiranoj Evropi i to je značajan dan za sve. Stoga mi je izuzetna čast da danas odamo poštu onima koji su pali za slobodu svih nas, herojima koji su u borbi protiv najvećeg zla u modernoj istoriji čovečanstva dali najveću žrtvu i za to zaslužuju naše najdublje poštovanje i zahvalnost. Nastavićemo da održavamo tradiciju, jer i nove generacije, kojima je ova prošlost daleka i možda i nepoznata, moraju učiti o tome i znati kroz šta je naša država i celo čovečanstvo prošlo 40-tih i 50-tih godina 20. veka i da se tako nešto nikada više ne sme ponoviti.