Marija Jević, član Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu prisustvovala je Svečanoj akademiji povodom obeležavanja sto godina od osnivanja Narodnog muzeja u Pančevu. Tom prilikom, Miroslav Birclin, direktor Narodni muzej Pančevo je uručio zahvalnice za podršku, saradnju i izuzetan doprinos u očuvanju i afirmaciji pokretne kulturne baštine južnog Banata, a Grad Pančevo je među dobitnicima.

„Danas smo se okupili kako bismo zajedno proslavili veličanstven jubilej – sto godina postojanja Narodnog muzeja Pančevo. Ovo nije samo jubilej, već je i svedočanstvo o našem zajedničkom kulturnom nasleđu kroz generacije. Danas ne možemo a da se ne divimo posvećenoti ljudi koji su vodili brigu o ovoj našoj dragocenoj ustanovi. Njihov rad, entuzijazam i posvećenost omogućili su nam da danas imamo mesto na kome je sačuvana naša prošlost, umetnost, znanje i kultura koja je srce našeg grada. Muzeji su čuvari naše prošlosti, ali su i prozori u budućnost. Programi Muzeja nam ne samo omogućuju da zaronimo u prošlost, već nas i podstiču da razmišljamo o tome kakvu budućnost gradimo za generacije koje dolaze. Ovaj jubilej je ne samo prilika za slavlje, već i poziv za delovanje. Podržimo naš muzej u svakom smislu. Neka ovih sto godina bude samo početak, neka to bude temelj na kojem ćemo graditi sledeće stoleće pančevačke kulture“ rekla je Marija Jević obraćajući se prisutnim zvanicama.

Miroslav Birclin, direktor Narodnog muzeja istako je značaj Muzeja, čuvara tradicije ovog dela Srbije.

„U ovoj godini velikog jubileja i obeležavanja 100 godina postojanja naše ustanove, koja je pored Gradske biblioteke, najstarija ustanova kulture u Pančevu, nastavljamo lepu tradiciju. Sto godina je zaista veliki jubilej, to je i povod da poklonimo veliku izložbu „Akvizicije Narodnog muzeja Pančevo 1984-2023“. Ovom izložbom i katalogom akvizicija, pokušali smo da napravimo izbor najzanimljivijih i najznačajnijih arheoloških otkrića, istorijskih dokumenata, oružja, komada nameštaja, narodnih nošnji i naravno umetničkih dela, koji su pristigli u Muzej tokom proteklih 40 godina. Ovo je prilika da sa našim kustosima prošetate kroz sve naše zbirke i koristimo ovu priliku da se u ime Narodnog muzeja zahvalimo svim darodavcima i saradnicima koji su značajno pomogli napore muzeja u očuvanju našeg kulturnog blaga. Zajedničkim snagama učinili smo da zbirke Narodnog muzeja u Pančevu budu od značaja koji uveliko prelazi lokalne okvire na ponos cele naše zajednice“, rekao je direktor Birclin.

Nakon svečanog uručenja zahvalnica, prisutni su imali priliku da uživaju u umetničkom programu, izložbama i drugim kulturnim sadržajima koji su dodatno obogatili svečanu atmosferu.