U petak 16. septembra 2016. godine, Gimnazija „Uroš Predić“ i Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ dobile su od Grada Pančeva guseničar za stepenice koji će učenicima u inkluzivnom obrazovanju omogućiti lakši pristup školama i svim učionicama, dok su Osnovnoj školi „Bratstvo Jedinstvo“, u cilju poboljšanja kvaliteta nastave za učenike u inkluzivnom obrazovanju, uručeni laptop računar i video projektor.

Ovim povodom, u Gradskoj upravi ugovore direktorima ovih škola uručili su član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Milenko Čučković i članica Veća zadužena za obrazovanje mr Tatjana Božić, a potom su guseničari isporučeni dvema srednjim školama, gde je objašnjeno kako se njima upravlja.

Naime, Grad Pančevo je u okviru Interresorne komisije obezbedio guseničar za tri učenika Gimnazije i guseničar za jednog učenika Elektrotehničke škole.

Član Veća Milenko Čučković rekao je da za sada postoji potreba za guseničarima u ove dve škole i istakao:

Cilj je da se deci omogući normalno funkcionisanje u obrazovnom sistemu, ali ne samo u obrazovnom, nego i u zdravstvenom, socijalnom i u svim drugim oblicima, a ovo je i podrška roditeljima koji su imali problem oko ulaska dece u obrazovne ustanove.

Direktor Gimnazije Vladimir Marić rekao je da će deca koja koriste kolica sada svakom delu škole moći da pristupe lako i bezbedno:

Sada ne samo što nećemo morati da prenosimo decu tih nekoliko stepenika pri ulasku u školu, nego ćemo im omogućiti i da lako i bezbedno stignu i na sprat, gde su kabineti za informatiku.

Ovo će omogućiti upravo ono što je i smisao inkluzivnog obrazovanja, a to je da svi učenici imaju jednak pristup svim sadržajima jedne škole, izjavio je direktor Elektrotehničke škole Nikola Ćurčin.

Kako su istakli direktori, zgrade ove dve srednje škole nalaze se pod zaštitom države kao kulturni spomenici, te postoje određena ograničenja u uvođenju rampi. Na ovaj način, pomoću guseničara, učenici koji imaju problem sa kretanjem moći će da pristupe svim učionicama i kabinetima.

Prema rečima Milenka Čučkovića, Grad Pančevo je jedan od 10 gradova u Republici Srbiji koji je u okviru projekta „Unapređenje profesionalne podrške u zajednici – važan korak u inkluziji dece“ dobio sredstva preko Interresorne komisije grada Pančeva u iznosu od 11,365,00 američkih dolara, s obzirom da je to jedna od komisija sa najvećim brojem dece koja su prošla postupak procene.
Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Kancelarijom UNICEF-a za Republiku Srbiju i Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, a projekat je važan za unapređenje ranog razvoja dece i poboljšanje njihovog pristupa inkluzivnom obrazovanju, zdravstvenim i socijalnim uslugama, kao i podrške njihovim porodicama.

Grad Pančevo je bio u obavezi da učestvuje u finansiranju aktivnosti IRK-a u minimalnoj vrednosti od 10% ukupnih dobijenih sredstava. Prvi deo sredstava dobijen je u aprilu mesecu 2016. godine, kada su nabavljene interaktivna tabla, montažna demontažna rampa i druga oprema i sredstva za decu u inkluzivnom obrazovanju. Neophodnu opremu tada su dobile Predškolska ustanova „Dečja radost“, ŠOSO „Mara Mandić“, OŠ „Braca Petrov“ i OŠ „Žarko Zrenjanin“ Kačarevo.

Nakon što je dobijen i drugi deo sredstava, nabavljena su dva guseničara za stepenice (za svaki je izdvojeno po 355.300 dinara) i kompjuterska oprema – laptop računar u iznosu od 38.280,00 dinara i video projektor u vrednosti od 41.998,00 dinara.

Član Gradskog veća Milenko Čučković takođe je rekao da Grad Pančevo u ovom trenutku, u školama grada Pančeva, postoji 24 lična pratioca koja dovode decu u školu, borave sa njima i vraćaju ih kući, što je takođe jedan od vidova podrške i pomoći Grada Pančeva u inkluziji ove dece.