Odbornici Skupštine grada Pančeva su na 33. sednici jednoglasno usvojili Predlog o budžetu grada Pančeva za 2024. godinu. Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva rekao je tom prilikom da je predloženi budžet na visokom nivou i da predstavlja budžet kontinuiteta. Budžetom od  8.100.000.000 dinara, biće nastavljene kapitalne investicije na teritoriji grada Pančeva, poput izgradnje dva nova vrtića, rekonstrukcije Ulice Dimitrija Tucovića, kao i izrada kanalizacione mreže u svim naseljenim mestima.

 „Kada smo planirali budžet, planirali smo ga kao i svaki u poslednje 4 godine, a mogu da kažem i proteklih 10 godina, a to je budžet planiran u razgovoru sa sugrađankama i sugrađanima, da saslušamo njihove ideje i predloge i sagledamo šta je realno iz finansijiskih i drugih aspekata sprovesti. Od ukupnog budžeta izdvojeno je oko 1.8 milijardi dinara za kapitalne investicije. Neke od njih su već započete u ovoj godini, a biće veoma vidljive u 2024. godini. Najveća investicija koja nas očekuje je dugo najavljivana rekonstrukcija Ulice Dimitrija Tucovića, koja će koštati oko 4 miliona evra, odnosno oko 450 miliona dinara sa sve ukupnom instalacijom, koja će biti zamenjena. Nakon rekonstrukcije Ulica Dimitrija Tucovića će poput Ulice cara Lazara, a možda čak i lepša. Nastavljamo i rekonstrukciju Ulice Mihaila Obrenovića na Tesli. Prvu fazu smo uradili tokom ove godine, drugu fazu nastavljamo da radimo tokom sledeće i siguran sam da ćemo uspeti da je uradimo tokom jedne kalendarske godine. Ona je od velikog značaja za funkcionisanje našeg grada. Takođe, veoma bitna stvar koju moram odavde da najavim je veoma važno za naseljena mesta na teritoriji grada Pančeva, a to je izgradnja mreže fekalne kanalizacije. To je projekat koji će biti najkapitalniji u novijoj istoriji grada Pančeva, a kada to kažem, mislim od Drugog svetskog rata“, rekao je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Budžetom za 2024. godinu je planirana i izgradnja dva nova vrtića u Pančevu, jedan će biti izgrađen u MZ Mladost, na Novoj Misi pored škole, a drugi na Strelištu, takođe pored škole. Obezbeđivanjem još 400 mesta za najmlađe Pančevce smanji će se i lista čekanja.

„Još jedna od izuzetnog značaja investicija za grad Pančevo je i rekonstrukcija Zelene pijace. Planirali smo 20 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za ozbiljnu rekonstrukciju, čak ću reći, izgradnju nove pijace tu gde je postojeća Zelena pijaca na teritoriji grada Pančeva. Pančevke i Pančevci zaslužuju da se radi pijaca i mislim da je došlo vreme, posle svega što smo uradili prethodnih godina, da sredimo i našu Zelenu pijacu i sa ponosom smo stavili ovaj novac u budžet. Ubrzo ćemo krenuti sa projektovanjem, a nadam se da ćemo brzo dobiti i građevinsku dozvolu i da ćemo u jednom od narednih rebalansa budžeta tokom 2024. godine opredeliti sredstva i krenuti u radove da rekonstruišemo, odnosno izgradimo objekat Zelene pijace u Pančevu“, najavio je gradonačelnik Stevanović i dodao da će biti nastavljena izgradnja kapela u Ivanovu i u  Dolovu, kao i da će na inicijativu meštana  Banatskog Novog Sela biti postavljen semafora na magistralnom putu kako bi se povećao nivo bezbednosti za sve učesnike u saobraćaju.

Usvojen je Predlog odluke da se i u narednoj godini obavlja prevoz železnicom, tj. Panvozom, kao i izmene i dopune programa  poslovanja  javnih preduzeća.

„Od 1. januara nas očekuje i povećanje plata u javnom sektoru, a to se najviše odnosi na one sa minimalnom zaradom u javnom sektoru, povećanje njihovih zarada biće u visini od 17.8%. Ima tu i drugih zaposlenih kojima rastu zarade, svim ostalima u javnom sektoru zarade rastu za 10%, što pokazuje stabilnost, našeg budžeta, grada i republike“, naveo je Stevanović i objasnio da će zaposleni u javno komunalnim preduzećima čiji je Grad osnivač dobiti  jednokratnu  pomoći.

Na današnjoj 33. sednici Skupštine grada Pančeva usvojen je dnevni red sa ukupno 70 tačaka.