Skupština grada Pančeva, uz podršku Projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza“, koji sprovodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji i Narodna skupština Republike Srbije, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) organizuje Javno slušanje na temu „Prevencija i otklanjanje posledica nasilja u porodici u lokalnim sredinama sa osvrtom na Istanbulsku konvenciju, koje će se održati u ponedeljak, 14.05.2018. godine u 11 časova u Velikoj sali Skupštine grada Pančeva.

Projekat se sprovodi u saradnji sa skupštinama lokalnih samouprava u Srbiji, uključujući i Skupštinu grada Pančeva. Cilj javnog slušanja je da odbornici/ce Skupštine grada Pančeva, kao i šira javnost dobiju dodatne informacije o nasilju u porodici, prevenciji i otklanjanju posledica porodičnog nasilja, sadržaju Istanbulske konvencije i merama koje se sprovode na lokalnom nivou.

Javno slušanje je parlamentarni mehanizam čija je uloga da se unaprede odluke koje donosi Skupština, poveća stepen informisanosti donosilaca odluka i poveća javnost u radu zakonodavnih organa. Narodna skupština Republike Srbije ima višegodišnja dobra iskustva u javnom slušanju, zbog čega postoji preporuka da se ovakav mehanizam uspostavi i u lokalnim samoupravama. Javno slušanje se organizuje u okviru Saveta Skupštine grada Pančeva nadležnih za pitanja koja su predmet javnog slušanja.