Скупштина града Панчева, уз подршку Пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине – друга фаза“, који спроводи Програм за развој Уједињених нација (UNDP) у Србији и Народна скупштина Републике Србије, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ) организује Јавно слушање на тему „Превенција и отклањање последица насиља у породици у локалним срединама са освртом на Истанбулску конвенцију, које ће се одржати у понедељак, 14.05.2018. године у 11 часова у Великој сали Скупштине града Панчева.

Пројекат се спроводи у сарадњи са скупштинама локалних самоуправа у Србији, укључујући и Скупштину града Панчева. Циљ јавног слушања је да одборници/це Скупштине града Панчева, као и шира јавност добију додатне информације о насиљу у породици, превенцији и отклањању последица породичног насиља, садржају Истанбулске конвенције и мерама које се спроводе на локалном нивоу.

Јавно слушање је парламентарни механизам чија је улога да се унапреде одлуке које доноси Скупштина, повећа степен информисаности доносилаца одлука и повећа јавност у раду законодавних органа. Народна скупштина Републике Србије има вишегодишња добра искуства у јавном слушању, због чега постоји препорука да се овакав механизам успостави и у локалним самоуправама. Јавно слушање се организује у оквиру Савета Скупштине града Панчева надлежних за питања која су предмет јавног слушања.