U cilju afirmacije pčelarstva i skretanja pažnje javnog mnjenja na značaj pčela, Sekretarijat za zaštitu životne sredine će od 12. do 22. februara 2016. godine organizovati izložbu dečjih radova u holu Gradske uprave. Izložbu će u petak, 12. februara, u 12:00 časova, otvoriti Vladimir Delja, član Gradskog veća zadužen za ekologiju.

Tri najbolja dečja rada biće nagrađena – medom. Nagrade u kilogramima meda, obezbedio je Vojkan Milutinović, predsednik Društva pčelara Pančevo, koji je na poslednjem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu dobio Zlatnu medalju za svoj livadski med.

Naime, 4. broj časopisa „Ekopedija“, koji je prošle nedelje podeljen osnovnoškolcima iz Pančeva i naseljenih mesta, dobrim delom bio je posvećen pčelama i pčelarstvu, a pritom je i „cena“ ovog izdanja prilagođena ovoj inicijativi i iznosila je „jednu pčelicu“. Svaki učenik drugog razreda, pošto su ovoga puta oni dobili „Ekopediju“, morao je svoj primerak da „plati pčelicom“: nacrtanom, napravljenom od stiropora, od kinder jaja, od vunice, od tkanine… Upravo ovi njihovi radovi biće izloženi u holu Gradske uprave.


POPULACIJA PČELA SE SMANJUJE

Tokom poslednjih petnaest godina, broj pčela u svetu drastično se smanjuje. Tome je doprineo isključivo čovek: nepažljivim i preteranim korišćenjem pesticida, nepoštovanjem zakonskkih propisa u oblasti pčelarstva itd.
Ukoliko bi pčele nestale sa planete Zemlje, nestale bi i mnoge biljke za čije su oprašivanje i razmnožavanje, odnosno postojanje, zaslužne isključivo pčele, a samim tim, nestale bi i mnoge životinje. Naučnici kažu da bi svega pet godina posle nestanka pčela, nestao i čovek.

Otuda je Redakcija „Ekopedije“, dečjeg časopisa namenjenog očuvanju životne sredine, ovu godinu proglasila Godinom pčela i u to ime će više prostora biti posvećeno edukaciji dece, kako bi se pravilo odnegovao njihov odnos prema pčelama i pčelarstvu.


Redakcija „Ekopedije“, dečjeg časopisa namenjenog očuvanju životne sredine, koji je pokrenuo i objavljuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, proglasila je 2016. godinu – Godinom pčela. Prateći svetska kretanja u oblasti ekologije, Redakcija se pridružila inicijativi koju je pokrenuo slovenački premijer Miro Cerar predloživši Ujedinjenim nacijama da se 20. maj proglasi Svetskim danom pčela.

pcele