Ugovori o pomoći za ekonomsko osnaživanje izbeglica na teritoriji grada Pančeva kroz dohodovne aktivnosti dodeljeni su u Gradskoj upravi grada Pančeva. Pomoć se sastoji od nabavke i isporuke korisniku pomoći pojedinih sredstava za rad namenjenih ekonomskom osnaživanju porodica izbeglica, kroz dohodovne aktivnosti, i to za pokretanje, razvoj i unapređenje dohodovnih aktivnosti u poljoprivrednoj, zanatskoj, uslužnoj ili drugoj delatnosti.

Tom prilikom Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva zadužen za područje rada, zapošljavanje i socijalne politike je izjavio:

– Na osnovu Ugovora o saradnji na realizaciji pomoći izbeglicama kroz dodelu dohodovnih aktivnosti gradu Pančevu uplaćena su sredstva u iznosu od 1.800,000 dinara. Učešće grada Pančeva po ovom Ugovoru je 200.000,00 dinara, što čini ukupnu vredenost projekta 2.000.000,00 dinara. Maksimalan iznos sredstava po korisniku iznosi 200.000,00 dinara. Sredstva su nepovratna, a obaveza korisnika je da u naredne dve godine namenski koristi sredstva/dobra dobijena kao pomoć. Po sprovedenom javnom pozivu odabrano je 10 korisnika za koje je dodela pomoći u vidu alata, dobara i poljoprivrednih mašina u toku.

Grad Pančevo je u skladu sa Lokalnim akcionom planom za unapređenje položaja izbeglih i interno raseljenih lica i dalje zainteresovan da pruža pomoć ovoj populaciji kroz razne vidove stambenog zbrinjavanja (dodela stanova, otkup seoskog domaćinstva, dodela građevinskog materijala i dodela montažnih kuća). Do sada Grad Pančevo je porodicama izbeglih i interno raseljenih lica dodelilo 300 paketa građevinskog materijala, otkupio 30 seoskih kuća i dodelio 25 montažnih kuća. Izgrađeno je 194 stana, a predstoji otvranje gradilišta za još 76 stanova, a za još 39 korisnika biće raspisan javni poziv za kupovinu stanova na tržištu. Takođe će se nastaviti i pružanje pomoći kroz dohodovne aktivnosti. Po zaključenim Ugovorima sa Komesarijatom za izbeglice i migracije predstoji raspisivanje javnih poziva za dodelu 4 seoske kuće za interno raseljena lica i 15 seoskih kuća za izbegla lica.