Ambasador Narodne Republike Kine u Republici Srbiji njegova ekselencija gospodin Li Mančang posetio je u četvrtak, 12. novembra 2015. godine, grad Pančevo i sastao se sa gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovim.

Sastanku su prisustvovali zamenik gradonačelnika Saša Levnajić, pomoćnik gradonačelnika za urbanizam Slave Bojadžievski i članica Gradskog veća zadužena za privredu, privatno preduzetništvo i investicije Jelena Batinić. Delegacija je obišla Luku „Dunav“ i industrijsku zonu „Grinfild 2“, nakon čega su usledili razgovori na temu potencijalnih investicija.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izjavio je:
– Dogovor dve vlade je da se poveća nivo investicija Kine u Republici Srbiji i tu nema puno emocija. Oni će da investiraju tamo gde najpre dobiju odgovore na svoja pitanja. Ja se nadam da će to biti Pančevo, baš zbog brzine reagovanja, administracije i ljudi koji se bave svim ovime, a ne zbog nekog geostrateškog položaja o kom mi stalno pričamo – blizina Beograda, Dunava, sve je to u redu, ali to jednom mora da se revalorizuje. Konkretno, vrlo su zainteresovani za područje „Grinfild 2“. Definitivno je da će deo „Grinfilda 2“, nekih 12 hektara, biti buduće lučko područje, i to će biti investicija JP-a „Transnafta“ i nemačke kompanije „Oiltanking“, koji treba da prave skladišne kapacitete za robne rezerve naftinih derivata. To će biti prva investicija i ja se nadam da će uz te investicije ići i opremanje ovog ostalog područja, nadam se od nekog kineskog investitora, ako naši pregovori nastave i dalje ovim tokom, ali napominjem, ne zavisi to sve od investitora i od aktivnosti kineske ambasade, pre svega zavisi od toga koliko ćemo mi biti tačni i koliko ćemo brzo moći da damo odgovore na sva postavljena pitanja. Jedna od tema razgovora bila i Severna poslovna zona, jer kineske investitore ovde zanima ulaganje u oblasti upravljanje otpadom, agrobiznisa i u oblasti lučkog transporta i, uopšte, ulaganje u infrastrukturu, te je jedna od tema bila i eventualno javno-privatno partnerstvo sa nekom od kineskih inftrastrukturnih kompanija, za izgradnju Potamiškog kolektora, izjavio je gradonačelnik, izrazivši zadovoljstvo zbog posete ambasadora, otvorenih razgovora koji su tom prilikom vođeni i razmenjenih informacija, u jeku priprema za posetu predsednika Vlade Srbije NR Kini i prilikom koje bi trebalo da budu potpisani dogovori i sporazumi koji će olakšati i buduće investicije kineskih investitora u Pančevo.

Ambasador Narodne Republike Kine u Republici Srbiji nj.e. gospodin Li Mančang o prvoj poseti gradu Pančevu rekao je:
– Gradonačelnk nas je upoznavao sa budućnosti luke i imamo nameru da napravimo jednu kinesku industrijsku zonu. Naziv nije važan, ali sadržaj jeste. Da budemo u Srbiji, pa sada tražimo povoljnu lokaciju – ili u Pančevu, Beogradu, Novom Sadu, još uvek nije određeno.
Druga tema bila je upoznavanje sa Južnom i Severnom industrijskom zonom, fabrikom stakla, „Azotarom“, sa nizom projekata. Razmenili smo mišljenja… Veoma sam zadovoljan, Pančevo je otvoren grad, spreman da sarađuje sa stranim investitorima i postoji veliki prostor za buduću saradnju između Kine i Srbije, konkretno, između Pančeva i drugih kineskih kompanija, poručio je ambasador.

Poseta kineskog ambasadora