Испред Старог двора у Београду отворена је манифестација „Недеља енергије“ у организацији града Београда и Централноевропски форум за развој (ЦЕДЕФ), уз подршку Министарства рударства и енергетике. Недеља енергије у Београду одржава се у оквиру европских дана енергије коју је Брисел покренуо пре неколико година.

На платоу испред Старог двора, град Панчево је презентовао своје успешне пројекте из области енергетске ефикасности кроз поставку два возила. Специјализовано возила са соларним панелима за загревање воде, набављено је у оквиру пројекта „Банатско сунце за све“ финасираног од стране ИПА програма прекогреаничне сарадње Румунија-Србија и градско електрично возило из донације провинције Равена са пројекта „Мреже кооперације између локалних власти при развоју и дијалогу у Југоисточној Европи“ (SEENET).

Министар рударства и енергетике у Влади Републике Србије Александар Антић, приликом отварања „Недеље енергије“ је изјавио да ће у наредном периоду у Србији у фокусу бити енергетска ефикасност, обновљиви извори енергије и чиста енергија.

Вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт истакао је да је обележавање „Недеље енергије“ важан догађај за Србију, јер на тај начин почиње дугорочна трансформација друштва које се усмерава ка обновљивим изворима енергије, енергетској ефикасности и заштити животне средине, као и да очекује да ће ЕУ у наредном периоду још више помагати Србији у тој области.

Поставка града Панчева је посебну пажњу привукла господину Бенедикт, који је био веома заинтересован да сазна нешто више о пројектима града и похвалио остварене резултате.

oskar-benedikt      vlada-i-oskar-benedikt

  bilja-i-oskar-benedikt     bilj-deca