Ispred Starog dvora u Beogradu otvorena je manifestacija „Nedelja energije“ u organizaciji grada Beograda i Centralnoevropski forum za razvoj (CEDEF), uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike. Nedelja energije u Beogradu održava se u okviru evropskih dana energije koju je Brisel pokrenuo pre nekoliko godina.

Na platou ispred Starog dvora, grad Pančevo je prezentovao svojeuspešne projekte iz oblasti energetske efikasnosti kroz postavku dva vozila. Specijalizovano vozila sa solarnim panelima za zagrevanje vode, nabavljeno je u okviru projekta „Banatsko sunce za sve“ finasiranog od strane IPA programa prekogreanične saradnje Rumunija-Srbijai gradsko električno vozilo iz donacije provincije Ravena sa projekta „Mreže kooperacije između lokalnih vlasti pri razvoju i dijalogu u Jugoistočnoj Evropi“ (SEENET).

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić, prilikom otvaranja „Nedelje energije“ je izjavio da će u narednom periodu u Srbiji u fokusu biti energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i čista energija.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da je obeležavanje „Nedelje energije“ važan događaj za Srbiju, jer na taj način počinje dugoročna transformacija društva koje se usmerava ka obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine, kao i da očekuje da će EU u narednom periodu još više pomagati Srbiji u toj oblasti.

Postavka grada Pančeva je posebnu pažnju privukla gospodinu Benedikt, koji je bio veoma zainteresovan da sazna nešto više o projektima grada i pohvalio ostvarene rezultate.

oskar-benedikt      vlada-i-oskar-benedikt

  bilja-i-oskar-benedikt     bilj-deca