У уторак, 25. јула 2023. године, у Градској управи града Панчева, одржана је завршна конференција пројекта „ОДСКОЧНА ДАСКА – Подршка становању и активној социјалној инклузији осетљивих група“, који је финансиран из програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ (EU SHAI) и суфинансиран из буџета града Панчева. Присутнима су се обратили члан Градског већа града Панчева Миленко Чучковић, главна менаџерка пројекта Татјана Медић и представници Партнера – Јасна Вујичић у име Центра за социјални рад „Солидарност“ Панчево и Милан Црнковић из Друштва за унапређење положаја вулнерабилних друштвених група. Конференцији је присуствовала Мирјана Димитијевић из Канцеларије за управљање пројектима Уједињених нација (УНОПС), као и представници институција и организација цивилног друштва, корисници и медији.

У оквиру пројекта, обезбеђене су куће са окућницом и пакети социјалне помоћи за 13 породица – жене жртве породичног насиља, особе са инвалидитетом и изузетно сиромашне породице. Град Панчево пројекат је спровео у сарадњи са Центром за социјални рад „Солидарност“ и Друштвом за унапређење положаја вулнерабилних друштвених група из Панчева.

Татјана Медић, грант менаџерка, детаљно је представила резултате, истичући да су све планиране активности успешно завршене.

– Најзадовољнији смо храброшћу наших корисница, подршком локалне самоуправе и донатора да обезбеде неопходна средства, као и променом коју смо видели у корисничким породицама. Пројекат се не зове узалуд “Одскочна даска”. То је заиста једна стартна позиција за наше породице, место одакле они сада, другачији, крећу да развијају своју породицу, да планирају развој своје деце, својих професионалних каријера, свој лични развој, објаснила је Медић.

Током 12 месеци породице су имале и стручну подршку два породична сарадника у превазилажењу препрека у социјалној инклузији.

– Оно што је важно када је овај пројекат у питању, је да су одређена лица изашла из система социјалне заштите. Поред тога што им је обезбеђена некретнина омогућено им је да стекну нова знања, вештине, да прођу обуке. Оспособљени су да буду самостални. Значајна је била, за наш град, нова услуга породичнг сарадника.Током 12 месеци породични сарадници су на дневном нивоу били са породицама, проводили време са њима. Правили су индивидуални план за сваког члана,сагледавали стање у којем се у том тренутку налазе, препознавали њихове капацитете јер на томе се гради оно што је потребно за даље, истакла је Јасна Вујичић из Центра за социјални рад Панчево и једна од координатора пројектa.

– Панчево је једна од 18 локалних самоуправа подржана у оквиру првог позива програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“. На тај начин ми смо 13 породица стамбено збринули, а осим тога ми смо их економски оснажили. Сва процедура која је везана за становање, куповину кућа и све остало као што је куповина беле технике или намештаја, као и обуке неопходне за њихово економско осамостаљивање, финансирано је из тог пројекта. На тај начин смо 10 жртава породичног насиља стамбено обезбедили, затим две породице у којима живе особе са инвалидитетом, као и једну вишечлану породицу. Практично 13 породица са 52 члана и међу њима чак 37 деце су стамбено збринути и на одређени начин економски осамостаљени, рекао је Миленко Чучковић, члан Градског већа за рад, запошљавање и социјална питања.

У име града Панчева, Миленко Чучковић уручио је захвалнице онима који су исказали племенитост и несебичну помоћ нашим суграђанима у току пројекта: Наташи Богојевић, Дејану Пештанцу, Црвеном крсту Панчево, и ХУ „Наш сан њихов осмијех“ из Пуле.
Пројекат је финансиран из програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ (EU SHAI), суфинансиран из буџета града Панчева и подршку АП Војводине.