Povodom 7. aprila Svetskog dan zdravlja, čiji je ovogodišnji slogan ,,Zdravlje za sve“ u Gradskoj upravi prezentovan je Programa javno-zdravstvene kontrole u predškolskim i školskim ustanovama. Događaju, koji je organizovao Zavod za javno zdravlje Pančevo, prisustvovala je Tatjana Božić, član Gradskog veća grada Pančeva zadužena za obrazovanje, predstavnici iz svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Pančeva i predstavnici vrtića – Predsškolske ustanove Pančevo, odnosno predstavnici svih objekata u kojima ZZJZ radi javnozdravstvenu kontrolu.

„Grad Pančevo finansira projekat javnozdravstvene zaštite u školama i vrtićima već dugi niz godina. Za svih 29 osnovnih i srednjih škola grad Pančevo je iz budžeta, za tu namenu, izdvojio 3.600.000 dinara, a za 22 objekta vrtića izdvojio je 3.400.000 dinara. Ovaj projekat ne podrazumeva samo kontrolu vode, odnosno ispravnosti vode, kontrolu ispravnosti namirnica, kontrolu energetske vrednosti namirnica, zastupljenost soli u obrocima nego i jedan veoma važan aspekt, koji mi često preskočimo, a to je prevencija samih sanitarno higijenskih uslova. Kroz ovaj projekat Zavod za javno zdravlje kontroliše i sam prostor u kojem boravi veliki broj dece i zaposlenih, jer je u velikim kolektivima veoma važna prevencija nastajanja zaraznih i nezaraznih bolesti, higijensko sanitarni uslovi moraju da budu na vrlo visokom nivou, što smo do sada zajedno uspešno održavali“, rekla je Tatjana Božić.

Tokom 2022. godine programske aktivnosti su sprovedene u potpunosti prema planu svim predškolskim objektima, osnovnim i srednjim školama u gradu.

„Zavod za javno zdravlje Pančevo radi na prevenciji svih javno-zdravstvenih pokazatelja u predškolskim i u školskim ustanovama što je veoma značajno, jer već 18. godina kako Grad Pančevo finansira ovaj projekat nismo imali ni jednu epidemiju, ni u jednom objektu, nismo imali ni jednu povredu dece, ili drugu vrstu loših pokazatelja u ovim objektima. Mi kontrolišemo vodu za piće, namirnice i energetsku vrednost dečijih obroka, a zatim savetima kroz izveštaje i mišljenja ukazujemo na to šta bi trebalo da se promeni. Jako je bitno da deca imaju uravnoteženu ishranu, kako bi imala pravilan rast i razvoj, što znači da u toj ishrani budu zastupljeni sve namirnice koje deca moraju da unose, da obroci ne budu ni slani niti da sadrže nešto što bi moglo da našteti njihovom zdravlju. Takođe, sagledavamo i higijensko sanitarne uslove samog objekta u cilju poboljšavanja tih uslova, pa čak i građevinsku strukturu objekata, kao i dvorišta koja koriste deca, kako bi dali predloge Gradu, kroz godišnji izveštaj koji dostavljamo, što smo prikazatli i ovde kroz prezentaciju. To je značajno da oni znaju šta su prioriteti i u kojim ustanovama, kako bi mogli da izdvoje sredstva i da se to na adekvatan način sredi i sanira kako bi deca mogla bezbedno da koriste sve te objekte i u predškolskim ustanovama i u školama”, istakla je dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Prim. dr Dubravka Nikolovski specijalista higijene predstavila je Program javno-zdravstvene kontrole u predškolskim i školskim ustanovama u Pančevu u 2022. godini i govorila o dobijenim rezultatima koji pokazuju da su svi objekti u zadovoljavajućem stanju, ali  i o aktivnostima za njihovo unapređenje.

Pored javnozdravstvene kontrole ZZJZ Pančevo radi i promociju zdravlja odnosno drže tribine i predavanja deci u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Pančeva na teme koje su bitne za njihovo odrastanje i zdravlje. Jelena Krstić, zdravstveni saradnik Zavoda za javno zdravlje Pančevo iznela je aktivnosti koje se sprovode u cilju promocije zdravlja kod dece i značaju preventive za zdravlje svih nas, jer sa svojim timom, doktorom i sestrom, drži predavanja u školama, sa kojima napominje ima odličnu saradnju.

Sve aktivnosti su realizovane u saradnji sa predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama Pančeva, kao i Crvenim krstom, Domom zdravlja, Opštom bolnicom i Policijskom upravom Pančeva, ali i domovima zdravlja i školama iz Južnobanatskog okruga.