Поводом 7. априла Светског дан здравља, чији је овогодишњи слоган ,,Здравље за све“ у Градској управи презентован је Програма јавно-здравствене контроле у предшколским и школским установама. Догађају, који је организовао Завод за јавно здравље Панчево, присуствовала је Татјана Божић, члан Градског већа града Панчева задужена за образовање, представници из свих основних и средњих школа са територије града Панчева и представници вртића – Предсшколске установе Панчево, односно представници свих објеката у којима ЗЗЈЗ ради јавноздравствену контролу.

„Град Панчево финансира пројекат јавноздравствене заштите у школама и вртићима већ дуги низ година. За свих 29 основних и средњих школа град Панчево је из буџета, за ту намену, издвојио 3.600.000 динара, а за 22 објекта вртића издвојио је 3.400.000 динара. Овај пројекат не подразумева само контролу воде, односно исправности воде, контролу исправности намирница, контролу енергетске вредности намирница, заступљеност соли у оброцима него и један веома важан аспект, који ми често прескочимо, а то је превенција самих санитарно хигијенских услова. Кроз овај пројекат Завод за јавно здравље контролише и сам простор у којем борави велики број деце и запослених, јер је у великим колективима веома важна превенција настајања заразних и незаразних болести, хигијенско санитарни услови морају да буду на врло високом нивоу, што смо до сада заједно успешно одржавали“, рекла је Татјана Божић.

Током 2022. године програмске активности су спроведене у потпуности према плану свим предшколским објектима, основним и средњим школама у граду.

„Завод за јавно здравље Панчево ради на превенцији свих јавно-здравствених показатеља у предшколским и у школским установама што је веома значајно, јер већ 18. година како Град Панчево финансира овај пројекат нисмо имали ни једну епидемију, ни у једном објекту, нисмо имали ни једну повреду деце, или другу врсту лоших показатеља у овим објектима. Ми контролишемо воду за пиће, намирнице и енергетску вредност дечијих оброка, а затим саветима кроз извештаје и мишљења указујемо на то шта би требало да се промени. Јако је битно да деца имају уравнотежену исхрану, како би имала правилан раст и развој, што значи да у тој исхрани буду заступљени све намирнице које деца морају да уносе, да оброци не буду ни слани нити да садрже нешто што би могло да наштети њиховом здрављу. Такође, сагледавамо и хигијенско санитарне услове самог објекта у циљу побољшавања тих услова, па чак и грађевинску структуру објеката, као и дворишта која користе деца, како би дали предлоге Граду, кроз годишњи извештај који достављамо, што смо приказатли и овде кроз презентацију. То је значајно да они знају шта су приоритети и у којим установама, како би могли да издвоје средства и да се то на адекватан начин среди и санира како би деца могла безбедно да користе све те објекте и у предшколским установама и у школама”, истакла је др Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље Панчево.

Прим. др Дубравка Николовски специјалиста хигијене представила је Програм јавно-здравствене контроле у предшколским и школским установама у Панчеву у 2022. години и говорила о добијеним резултатима који показују да су сви објекти у задовољавајућем стању, али  и о активностима за њихово унапређење.

Поред јавноздравствене контроле ЗЗЈЗ Панчево ради и промоцију здравља односно држе трибине и предавања деци у основним и средњим школама на територији Панчева на теме које су битне за њихово одрастање и здравље. Јелена Крстић, здравствени сарадник Завода за јавно здравље Панчево изнела је активности које се спроводе у циљу промоције здравља код деце и значају превентиве за здравље свих нас, јер са својим тимом, доктором и сестром, држи предавања у школама, са којима напомиње има одличну сарадњу.

Све активности су реализоване у сарадњи са предшколским установама, основним и средњим школама Панчева, као и Црвеним крстом, Домом здравлја, Општом болницом и Полицијском управом Панчева, али и домовима здравља и школама из Јужнобанатског округа.