У среду, 21. децембра 2016. године, одржано је свечано потписивање 12 уговора о додели бесповратне помоћи за куповину сеоске куће са окућницом који је закључен између Града Панчева – градоначелника Саше Павлова, са једне стране, продаваца, односно власника непокретности, са друге стране и корисника, са треће.

Градоначелник Саша Павлов истакао је да ово још један резултат успешне сарање и навео да је у претходних 25 година град Панчево примио је око 12.000 избеглица, којима је преко Повереништва за избеглице, заједно са Комесаријатом за избеглице и миграције РС и међународним хуманитарним организацијама, покушао да помогне, како у виду пружања хуманитарне и новчане помоћи, тако и у решавању стамбеног питања избеглих и интерно расељених лица.

Сем ових 12 пројеката за набавку кућа са окућницом, у наредном периоду биће додељена два пакета помоћи у грађевинском материјалу, што је такође предвиђено овим Стамбеним програмом. Добро је кад некоме можете да помогнете, после те трагедије коју су избеглице преживеле и оставиле своје домове на територији бивших југословенских република, изјавио је градоначелник.

Члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике Миленко Чучковић рекао је да по овом питању Град Панчево сарађује са Комесаријатом за избеглице и миграције РС, као и са Покрајинским фондом за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима.

Ове године је и Покрајински Фонд за помоћ избеглицама одобрио одређена средства, тако да је неколико породица са подручја града Панчева такође добило средства за откуп сеоских домаћинстава, рекао је Чучковић.

 

Град Панчево је са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и Јединице за управљање пројектом „Истраживање и развој“ д.о.о. Београд закључио Уговор о гранту – Регионални стамбени програм – Стамбени пројекат у Републици Србији RHP-W2-VHG/COMP4-2015, чији је предмет додела бесповратних средстава Граду Панчеву ради финансирања реализације пројекта под називом: Додела помоћи избеглицама за куповину сеоских кућа. Укупно одобрена средства за финансирање пројекта процењују се у максималном износу од 154.000,00 евра.