Александар Стевановић, градоначелник Панчева је свечано отварио Велику салу Дома културе „3. октобар“ у Банатском Новом Селу. Многобројна публика је уживала у кутурно-уметничком програму у сали која је поново у функцији након скоро две деценије.

„Доста смо причали око тога шта је оно што фали Банатском Новом Селу. Има доста ствари које још недостају, а на којима сутра морамо да радимо, али она упечатљива ствар је била да ова сала и зграда у којој се налазимо, нису биле у адекватном стању. Наша обавеза је била на основу свих прича које смо чули да су се овде одржавале многе лепе манифестације, стварале лепе успомене и да сте овде чували традицију и културну баштину оба народа који живе овде, како румунског, тако и српског. Морам да кажем да ми је пуно срце и да сам презадовољан што сам могао да будем део оваквог пројекта, који није био нимало лаган, то морам да признам. Ми смо кренули овај пројекат пре нешто мање од две године. Имали свом низ изазова које смо успели да превазиђемо и ову салу која је сада мултифункционална поново вратимо вама, Новосељанкама и Новосељанима на употребу. Ја сам пресрећан због тога и честитам вам на томе, јер сам сигуран да ће у будућности ова сала бити поново место где ће се, како садашње, тако и будуће генерације вас, који живите овде, окупљати. Али и ваши гости, односни ми, који долазимо у Банатско Ново Село ћемо моћи да видимо традицију и културу коју ви овде чувате. Урадили смо велику ствар, а сигуран сам да ће Дом културе ову салу користити у најбољу сврху, а оно што хоћу да вам кажем јесте да су ово пројекти какве ћемо наставити да радимо, јер су од великог животног значаја за све вас и да ћемо се овим бавити у будућности, јер заиста, ово јесте Панчево сутра“, рекао је градоначелник Стевановић у свом обраћању.

Недељко Топић, председник Месне заједнице Банатског Новог Села је изразио задовољство што је сала реконструисана и што је после 17 година поново отворила врата за све љубитеље културе.

„Последњи пут кад сам стајао на овој бини, било је пре скоро две деценије. Стајао сам као играч, не као председник Месне заједнице, одиграли смо један прелеп концерт и било је феноменално. Након тога се сала затворила, али дошао је тренутак да је поново отворимо за све мештане Банатског Новог Села, за све госте, љубитеље културе и уметности. Надам се искрено да ће наша директорка са својим сарадницима у наредном периоду приређивати леп културни и забавни програм у коме ћемо сви заједно уживати“ рекао је Топић.

Публици се обратила и Марћела Корњан Стојичић, в. д. директора Дома културе „3. октобар“ Банатско Ново Село и захвалила се свима на присуству у посебном тренутку за Банатско Ново село.

„Ово је посебан тренутак за нас, јер званично отварамо врата простора који ће бити домаћин многим, нама значајним догађајима и активностима у будућности. Желим да изразим захвалност свима вама који сте допринели у стварању овог пројекта, посебно Граду Панчеву. Без ваше подршке и труда, ово ништа не би било могуће. Хвала свима вама који сте уложили своје време, своје ресурсе, своју добру вољу како би ово била стварност“ нагласила је Корњан Стојичић.

Публика је учествовала у програму и давала подршку, гајдашу Вељку Љуштини и члановима секције Народног оркестра, фолклорном ансамблу Дома културе у извођењу традиционалних игара и мушкој певачка група „Курајбери“ који су уприличили свечано отварање.