Oдборници Скупштине града Панчева су на данашњој 34. седници усвојили ребаланс буџета. Најважније теме на дневном реду биле су Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Панчева за 2024. годину и Предлог одлуке о покретању поступка јавно-приватног партнерства, без елемената концесије, за финансирање, пројектовање, изградњу, управљање и одржавање канализационе мреже у насељеним местима града Панчева.

Александар Стевановић, градоначелник Панчева је образложио Предлог ребаланса буџета, који износи 8.418.000.000  динара.

„Централна тачка данашње седнице Скупштине града јесте Одлука о измени Одлуке о буџету Града Панчева за 2024. годину. Ми смо од почетка године у комуникацији и координацији са вишим нивоима власти учествовали у неколико јавних позива и конкурса који су били расписани у Републици Србији и по питању тих конкурса, Управа за капитална улагања АП Војводине је определила одређена средства граду Панчеву која су нам неопходна за завршетак реализације инвестиција које смо започели током прошле године, али и кренули са реализацијом нових инвестиција у овој години. Од стране Управе за капитална улагања АПВ добили смо 279.000.000 динара за три капиталне инвестиције које се тренутно реализују у нашем граду, за изградњу мреже фекалне канализације у насељу Караула и новац за наставак реализације пројекта у две улице у нашем граду, у улици Димитрија Туцовића и Михајла Обреновића. Такође, постоје још нека средства која нисмо расподелили, тако да ћемо након што, надам се, усвојимо ову Одлуку, имати буџет Града Панчева који ће износити 8 милијарди 418 милиона динара. Ово је, заиста, један историјски буџет. Он из године у годину расте и ми планирамо сваким буџетом неке нове капиталне инвестиције, али и да наставимо да обезбеђујемо неометано функционисање нашег система локалне самоуправе, комуналног и образовног система“ рекао је Александар Стевановић.

Одлуком о буџету за 2024. годину предвиђено је 65 милиона динара за изградњу дечјих игралишта, а након сугестија суграђана још 50 милиона динара је преусмерено за изградњу дечјих игралишта у насељеним местима, Након реализације пројекта на територији Града Панчева биће свеукупно скоро 20 нових дечјих игралишта.

„У разговорима са представницима месних заједница у насељеним местима идентификован је проблеми када је у питању чистоћа. Прошле године смо обезбедили средства ЈКП „Хигијени“ за набавку нових камиона, за одржавање депонија у насељеним местима на годишњем нивоу издвојено је 150.000.000 динара. У будућности ћемо у свим насељеним местима и на свим сеоским депонијама док их не укинемо, имати ефикасније редовно одржавање депонија, али и веома брз период одзива уколико дође до пожара. Такође, биће обезбеђено додатних 16.000.000 динара за набавку новог, специјалног возила за одношење чврстог комуналног отпада. Наравно, град не запостављамо и не занемарујемо. Планирамо инвестиције у увођење водоводне мреже на Старој Миси, након што смо решили проблеме са имовинско-правним односима у Опленачкој, Олге Смедеревац и Лалошкој улици. Определили смо још 16.000.000 динара за наставак решења имовинско-правних односа у „Златиборским просецима“, да бисмо људима који тамо живе, више од 200 кућа, обезбедили основне услове за живот у 21. веку“ нагласио је градоначелник Стевановић и најавио да ће на Баваништанском путу бити урађено око 1.600 метара фекалне канализације, а опредељено је 36.000.000 динара.

Градоначелник Панчева је истакао и да ће Зелена пијаца у Панчеву бити тотално реконструисана током ове и следеће године на општу радост свих корисника.

„Ми смо овом одлуком, о ребалансу буџета планирали и средства за избор консултанта који ће нам помоћи у реализацији пројекта изградње недостајуће, као и одржавање постојеће фекалне канализације у насељеним местима на територији Града Панчева. О том пројекту се прича годинама, али смо сада додали средства на основу којих ћемо у наредним годинама изградити оно што је вишедеценијски сан становника насељених места на територији Града Панчева. Такође, настављамо да одржавамо наш систем функционалним, као што сам рекао на почетку и што се тиче образовања, нажалост, ОШ „Васа Живковић“ је имала великих проблема када је у питању грејање, инсталација, водовод и канализације. Опредлили смо овим ребалансом средства како би се што пре санирале инсталације водовода и канализације, а уградићемо и котлове, како би обезбедили несметано грејање за све ђаке који похађају ову школу“ образложио је Стевановић и напоменуо да је од велике важности да се настави са континуираним развојем и унапређењем Панчева.

Маја Витман, градска менаџерка је објаснила зашто је важан Предлог одлуке о покретању поступка јавно-приватног партнерства, без елемената концесије за реализацију, финансирање, пројектовање, изградњу, управљање и одржавање канализационе мреже у насељеним местима града Панчева.

„Овај пројекат се односи на пројектовање, изградњу, одржавање и управљање мрежом фекалне канализације у свих девет насељених места и њиме ће се обезбедити прикључење за око 12.000 нових домаћинстава. За те потребе ће се изградити 180 километара мреже фекалне канализације и 80 километара потисног вода како би се изграђена мрежа спојила са градском канализацоном мрежом. За сада у Јабуци постоји око 50% изграђене мреже, у Долову око 20%, у Качареву 25%, а у Глогоњу само 5% изграђене фекалне канализације. Банатско Ново Село има око 80% изграђене фекалне канализације, али је неопходно да се напусти неусловно постројење тј. мокра поља где ће бити додатно изграђена мрежа где недостаје и преусмерена на потисни вод којим ће стићи до града Панчева. Омољица има изграђено 15% мреже, Иваново 70%, Банатски Брестовац уопште нема, док Старчево има комплетно изграђену, али да би боље функционисала узећемо сва насељена места у обзир. За ову годину бисмо планирали да упутимо суграђане шта заправо они треба да ураде како би поднели захтев за прикључење на новоизграђену фекалну канализацију, односно у Банатском Новом Селу и Старчеву на рехабилитовану мрежу“ рекла је Маја Витман.

На дневном реду 34. седнице Скупштине града Панчева усвојене су такође и измене финансијских планова јавних, комуналних предузећа и установа културе у граду, као и у насељеним местима.