15. седница Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој одржана је у Градској управи града Панчева у четвртак, 22. новембра 2018. године.

Члановима Управног одбора добродошлицу је пожелео градоначелник Саша Павлов, који је на самом почетку седнице представио Панчево, његове историјске, привредне и културне карактеристике. Он је у својој изјави за медије истакао да је Панчеву битан НАЛЕД, јер када се погледају стратешки оквири, циљеви и мисија НАЛЕД-а и града Панчева се поклапају.

– Основна мисија је прављење једног конкуретног привредног окружења, који мора да се створи кроз актуелне економске реформе и – што је најбитније у заједничкој сарадњи локалне самоуправе, привреде и цивилног друштва. Из ове мисије проистичу и циљеви Налед-а, којима смо ми као чланови изузетно посвећени, а то је формирање једног стабилног регулаторног институционалног тела, кроз спровођење ових реформи. То подразумева мноштво активности као што је смањивање сиве економије, побољшање пореског система, увођење свих савремених елеманата у систем Е-управе и Е-парламента, квалитетно и ефикасно управљање имовином, прављење оквира за унапређење пољопривреде и то пре свега прерађивачког дела. Други део је јачање капацитета пре свега јавне управе и носиоца активности сарадње са привредним сектором. Ми смо као град све те мере дефинисали кроз Стратегију развоја града Панчева 2014-2020, а затим и кроз акционе планове који су одатле проистекли. Да се налазимо на правом путу, указује и то да је град Панчево повољно пословно окружење, да смо носиоци BFC SEE сертификата, који управо издаје Налед, а који је својеврсна „doing business“ листа за централне владе, које се такмиче кроз позиционираност на овој листи. Град Панчево следеће године улази у ресертификацију и ја сам готово сигуран да ћемо испунити све захтеве, јер смо све оно по чему смо прилично високо били оцењени 2015, не само одржали, већ и унапредили у ове три године. Вероватно због тога град Панчево има своје место у Управном одбору овако једне веома важне институције. Због тога ми је изузеттно драго да смо домаћини ове привредне седнице.

Такође, овом приликом новинарима се обратио и председник УО НАЛЕД-а Владимир Новаковић, генерални директор „Апатинске пиваре“ и ген. дир. „Moolson Coors“ за Србију, и истакао:

– Нама из Налед-а је велико задовољство да смо данас у Панчеву, не само зато што је градоначелник члан УО, већ и што је локална самоуправа града Панчева једна од најуспешнијих у смислу обезбеђивања услова за локални развој. Налед је непрофитна, нестраначка невладина организација која се састоји од привреде, чији сам ја члан, локалних самоуправа и невладиних организација, и као таква је једна од најважнијих организација и најважнијих партнера и саговорника Владе у питањима који се тичу развоја економског окружења у Србији. Ово је идеална прилика да повучемо паралеле, Панчево је међу војвођанским општинама на 3. месту по транспарентности такси и давања које је привреда у обавези да плаћа, што је сигурно у великој мери допринело 4. месту у Војводини по привлачењу како страних, тако и домаћих инвестиција. Што више инвестиција, више посла за људе и већи стандард и бољи живот за целу општину, што очигледно локална самоуправа на челу са градоначелником јако добро ради. Битно је истаћи да је Панчево и у издавању грађевинских дозвола Панчево на високом 20. месту, што све говори о томе да сви они стратешки циљеви које је Налед као организација ставило пред чланство и пред саме себе, да се рефлектује у граду Панчеву.

Након завршене седнице, чланови Управног одбора обишли су центар града и посетили Народни музеј у Панчеву.