У петак, 10. фебруара 2017. године у Малој сали Градске управе одржан је састанак на ком су средње школе представиле пројекте опремања кабинета реализоване у 2016. години по конкурсу за доделу средстава у оквиру „Програма за унапређење конкурентности средњих школа путем побољшања услова за извођење практичне наставе“.

Осим директора и професора средњих школа, присутнима су се обратили и чланови Градског већа мр Татјана Божић, задужена за образовање и Миленко Чучковић, задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике.

Према речима Миленка Чучковића, средства за пројекте обезбеђена су из буџета Града Панчева, а у оквиру мера активне политике запошљавања, предвиђене Локалним акционим планом за запошљавање града Панчева за 2016. годину. На Конкурс се пријавило осам средњих школа са укупно девет предлога пројеката, а одобрена су средства за шест предлога пројеката у укупном износу од 2 милиона динара, али како из техничких разлога два пројекта нису реализована, иако су за њих одобрена средства, утрошено је 1.300.000 динара.

Планом у овој години за ову меру предвиђен је износ од 1.400.000 динара и овом приликом обавештавам школе да ће конкурс бити објављен врло брзо. Ми смо једини град у Србији који издваја таква средства, што је за сваку похвалу, а с друге стране, у светлу актуелне теме дуалног образовања, на овај начин идемо у том смеру, да наша деца из средњих школа изађу у потпуности оспособљена и спремна за тржиште рада. Повезујемо образовање и привреду, односно рад и запошљавање, због чега издвајамо знатна средства и настојаћемо да та средства буду и већа, поручио је Чучковић.

Овим пројектима полако смо направили увод у дуално образовање, које нас очекује у новој методологији уписне политике у средње школе од 2017/18. године. Наш град је данас припремио да Школској управи Зрењанин пошаље предлог плана, где Машинска школа улази у дуално образовање, као и изјаве привредника који ће сарађивати са нашом школом, рекла је чланица Већа мр Татјана Божић.

Руководство и наставно особље средњих школа истичу да опремањем кабинета и побољшањем услова за извођење практичне наставе ученици већ у средњој школи стичу неопходно искуство и након завршетка школе припремљени су за рад у струци.

Прихваћени предлози пројеката за финансирање су:

1. Опремање кабинета за шиваче текстила: интерактивном таблом (са плафонским носачем) пројектором и лап топ рачунаром, Школе за основно и средње образовање “Мара Мандић” у износу од 187.719,60 динара

2. Опремање кабинета за рачунарску графику и моделирање са 16 рачунара и одговарајућим графичким картицама, Машинске школе “Панчево” у износу од 183.703,60 динара,

3. Преуређење учионице у кабинет за наставу архитектуре и геодезије (симулација архитектонско-геодетског бироа), набавком 8 рачунара са мониторима, пројектором и штампачем са скенером (А3 формата), Техничке школе “23. мај” у износу од 427.132,80 динара,

4. Опремање кабинета за анатомију, физиологију и патологију:бинокуларним микроскопом (x2) моделима људских органа, микропрепаратима људског тела, анатомским картама, набавка школског намештаја и адаптација простора, Медицинске школе “Стевица Јовановић “ у износу од 500.000,00 динара.

Два пројекта која из техничких разлога нису реализована су:

1. Опремање пластеника комплетним механизмом са пумпом за наводњавање (Ветро пумпа Банат), ветрењачом и цистерном, као и бушење бунара за воду Пољопривредне школе “Јосиф Панчић”,

2. Набавка уређаја Лабдиск (физика) и Лабдиск (околина) за мерење параметара у природним наукама Гиманазије “Урош Предић”.