Поводом одржавања културне манифестације „Дани Словеније“ у Панчеву, наш град је посетио амбасадор Републике Словеније у Београду Њ.Е. Дамјан Бергант. Делегацију Амабасаде Републике Словеније дочекали су градоначелник Панчева Александар Стевановић и чланица Градског већа града Панчева задужена за културу и омладину Марија Јевић.

Након састанка са градоначелником, амбасадор је у Градској кући свечано отворио изложбу фотографија „Возом кроз Словенију“ аутора Јосипа Вебера и Блажа Кавчића, а у оквиру програма емитован је и кратки промотивни филм о Словенији. Свечаност су употпуниле и ученице Музичке школе „Јован Бандур“ – тамбурашки дуо „Фантастик“, који чине Петра Витомиров и Хелена Делић. Посетиоци су такође могли да уживају и у пратећем гастрономском догађају и презентацији словеначких јела и специјалитета, које су припремили ученици и професори угоститељских смерова Економске школе „Паја Маргановић“ Панчево.

Манифестација „Дани Словеније“ одржава се у Панчеву од 17. до 27. јуна 2021. године.

Амбасадор Словеније, Њ.Е. Дамјан Бергант захвалио се организаторима и градоначелнику Панчева и истакао да му је драго и да се радује да је у Панчеву присутно 24 народа и народности и да је једна од њих и словенска заједница, која се овда осећа добро и негује своју културу и традицију. Напоменуо је и да му је такође драго да се Панчево развија и да имамо добре односе на локалу.

– Веома ми је драго и да имамо данас овде изложбу о железници, која представља не само железничку структуру, него и Словенију као такву и много сам поносан на то што промовише моју земљу, рекао је амбасадор Словеније.

– У организацији нашег суграђанина Јосипа Вебера, који је уједно и председник Удружења Словенаца у нашем граду, данас имамо част да угостимо и амбасадора Републике Словеније и овом приликом желим да се захвалим на овој посети. Ми смо имали кратак састанак пре отварања изложбе на којем смо разменили информације у вези са градом Панчевом и односом града Панчева према националним мањинама које живе у нашем граду. То је нешто на шта смо заиста поносни и Панчево је заиста један мултикултуралан град који се труди да деловањем Градке управе, а и свих осталих институција уважи све заједнице које живе овде. Желимо да се они осећају добро и да осете Панчево као свој град, а оваква изложба и манифестација је уприличена управо из тог разлога, јер заједница Словенаца у граду Панчеву постоји и није мала и овај догађај је од значаја и за словеначку заједницу, али и за Град Панчево, изјавио је градоначелник Александар Стевановић.

Градоначелник је позвао суграђане да погледају изложбу фотографија и да се увере у све лепоте Словеније.