Свечаним пресецањем врпце, у суботу 25. маја 2019. године, отворена је у Војловци Етно-кућа буковинских Секељ-Мађара, изузетно здање које сведочи о историји, култури и традицији Секељ-Мађара у нашем граду.

Етно-кућу свечано су отворили Државни секретар за националну политику Владе Mађарске Арпад Јанош Потапи, градоначелник Панчева Саша Павлов и Вилмош Лечеи, председник КУД „Тамаши Арон“ из Панчева.

Идеја о томе да се купи кућа поред седишта МКУД „Тамаши Арон“ у Војловици и да се на тај начин прошири двориште, родила се још давно, крајем шесдесетих – почетком седамдесетих година.

На основу разговора са високим званичницима владе Мађарске и уз донацију Државног секретаријата за националну политику одобрена су средства и 20. августа 2015. године је потписан Уговор о продаји. У изградњу и опремање етно-куће са летњом позорницом, Влада Мађарске уложила је око 100.000 евра. Уследили су месеци у прикупљању документације и дозволе за изградњу. У међувремену је донета одлука о изради секељ-капије, симбола Секељ-Мађара. Капија је израђена у Мађарској, месту Хидаш и одатле је у елементима превезена у Панчево. Априла 2016. године је секељ-капија подигнута и освештана да сведочи о томе да у Панчеву од 1883. године живе буковински Секељ-Мађари.

Пројекат је настављен добијањем дозволе за градњу и постављањем темеља етно-куће септембра 2017. године. 2018. током целе године се марљиво радило да би се до маја 2019. године завршила изградња не само етно – куће, већ и уређење целог дворишног простора, изградња помоћних просторија за одлагање старих алата и дрва за огрев, отворене бине и уређење дворишног дела старе зграде. Извођач радова је било СЗР „Шимак“ из Падина, предузетник Јан Шимак, који су уложили много труда и напора да удовоље свим захтевима за веродостојан изглед етно-куће, налик на војловачку кућу у каквој су становали преци. На пример: израда камина на старински начин, израда дрвених украса, зидање циглом, уређење стаза, паркинг-простора и колских прилаза.

Мештани Војловице, Секељ-Мађари, сачували су многе употребне предмете, намештај и текстиле, рукотворине, и добровољно су даривали све то за уређење етно-куће. Кућа је богато опремљена, нарочити узимајућу у обзир чињеницу, да је од досељења прошло више од 135 година.

Свечано отварање етно-куће буковинских Секељ-Мађара окупило је све људе добре воље. Много људи је несебично, добровољно помагало да ново здање добије душу и да се омогући кроз симболично враћање у прошлост неговање културе и традиције. Свечаности су присустволе високе званице из Мађарске и Румуније, представници збратимљеног града Боњхада на челу са градоначелницом Фионом Ференц Ибоја, представници националних заједница, институција културе, културно-уметничких друштава и велики број грађана Војловице.

Градоначелник Саша Павлов, изразио је велику захвалност Влади Мађарске и истакао да је Панчево поносно на своје суграђане, потомке Секељ-Мађара, као што је поносно на свих 26 националних заједница које сложно живе у љубави, толеранцији, комшијској бризи и међусобном поштовању, што је највеће богатство Панчева.

– Својим досељавањем, Секељ-Мађари који су овде пронашли свој дом, дали су велики допринос и обогатили Панчево својом културом, традицијом и фолклором, а ово прелепо здање остаје будућим генерацијама да наставе да негују све вредности које су им у наслеђе оставили њихови преци, рекао је градоначелник Павлов.