У четвртак, 22. децембра 2016. године Панчево су посетили представници делегације УНДП-ја из Београда, са којом је Скупштина града Панчева у претходних неколико година остварила сарадњу у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине“ и организовала Јавна слушања која су уврштена и у Пословник о раду Скупштине града Панчева, што представља јединствен пример добре праксе међу локалним самоуправама у Републици Србији.

Гђу Биљану Леденичан и Предрага Цветковића дочекао је председник Скупштине Тигран Киш са сарадницима и у име Скупштине града примио поклон који је делегација доделила граду Панчеву за остварене резултате.

Председник Скупштине града Панчева изјавио је овим поводом:

– Ово је признање наших резултата и ја бих желео да се захвалим делегацији УНДП-ја која је у нама препознала скупштину која је то заслужила и желим да истакнем да ово својеврсно признање припада пре свега свим одборницима и младим и стручним људима који раде у Градској управи без којих овај пројекат не би био реализован на овај начин на који је реализован до сада. Ово је само једна фаза у том процесу и надам се да ћемо и даље напредовати, јер када сте једном први онда ни једно друго место осим првог неће бити одговарајуће. Још једна од ствари коју могу да најавим је да ће Скупштина града Панчева бити преношена путем јутјуб канала града Панчева, тако да поред Народне скупштине, Скупштина града Панчева ће међу првима, ако не и прва имати уживо пренос путем интернета, тако да нећемо више зависити од телевизијског преноса већ ће заинтересовани грађани моћи да прате седице једним кликом преко интернета, што је свакако доказ да желимо да радимо јавно и да што већи број људи има увид у наш рад.

Говорећи о овој сарадњи Биљана Леденичан, руководилац портфеља за парламентарни развој УНДП-ја истакла је:

– Пружиће се подршка у увођењу јавних слушања, јачања надзорне улоге и укључења грађана у рад локалног парламента. Панчево је било одабрано као пример добре праксе, као скупштина која је можда најдаље отишла, ми смо желели да преносимо добре праксе са скупштина које су већ успешне на оне које можда тек треба да развијају , тако да је Панчево по више основа укључено – зато што има врло добре идеје, организовали су највише јавних слушања то је ушло и у пословник, ми смо искористили да преносимо добру праксу и организовали смо један семинар у Нишу за 400 одборника где је Скупштина града Панчева коришћена као пример добре праксе да пренесе то своје знање даље. Скупштина Панчева је увека и е-парламент који ми такође уводимо у осталим локалним скупштинама који треба да ибрза ефикасност и транспарентност у раду. Помоћ ће бити пружена у смислу организовања тренинга првенствено за комуникацију са грађанима, финансијски надзор, примена нових законских решења која припремамо у смислу Закона о локалној самоуправи, увођење надзорне улоге, рада са одборницима на локалу као што радимо са Народном скупштином.
Први следећи корак је сарадња на изради стратегије комуникације на локалном нивоу ту ће бити вршена једна врста тренинга, знамо да Панчево већ припрема једну велику стратегију која ће бити међу првма такве врсте у Србији, нама ће бити драго да делимично помогнемо, да укључимо Скупштину у те наше обуке, да укључујемо и друге скупштине, да чују шта је потребно, али и да својим досадашњим искуством пренесу знање на остале.

Информација о пројекту:

Пројекат „ Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине – 2. фаза“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), финансиран је од стране Владе Швајцарске, преко Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ).

У оквиру треће компоненте Пројекта, скупштинама општина и градова у Србији, пружа се подршка у јачању њихових надзорних и представничких функција. Пројекат је осмишљен да на адекватан начин одговори потребама локалних скупштина, како би унапредиле одговорност, транспарентност, ефикасност и делотворност свог рада.

За потребе припреме будућих активности на повећању одговорности скупштина, Пројекат је спровео истраживање у циљу утврђивања Индекса одговорности локалних скупштина.

Прикупљени су и анализирани статистички подаци за 61 индикатор из 5 различитих области који карактеришу одговорност локалних скупштина: општи подаци и родна равноправност; нормативна функција и учешће грађана; изборна и надзорна функција скупштине; транспарентност и финансијска одговорност.

Истраживањем је обухваћено 25 скупштина општина и градова у Србији, а на основу обрађених података, Скупштина града Панчева је рангирана на провом месту.

За остварен резултат, Пројекат поклања Скупштини града Панчева СМАРТ таблу са пројектором, чијом ће се применом значајно унапредити ефикасност, транспарентност и видљивост рада скупштине.