Одборници Скупштине града Панчева на седници одржаној 18. децембра 2020. године усвојили су предлог одлуке о буџету града за 2021. годину. Предлог одлуке о буџету образложио је градоначелник Панчева Александар Стевановић.

– Сви сте били сведоци да смо у 2020. години од 21. августа у два наврата имали два ребалнса буџета и ми смо већ тим ребалансима реаговали у складу са ситуацијом и пратили стање, јер ово заиста јесте тешка година. Ситуација са којом се боримо и непријатељ у виду пандемије корона вируса јако утиче на све нас у сваком погледу, али утиче и на финансијска средства са којима буџет града Панчева располаже. Ми смо и преходним ребалансима и приликом израде буџета покушали да предвидимо што више ствари, иако је то заиста непредвидљиво у постојећим околностима.
Радећи одлуку о буџету за 2021. годину наставили смо да радимо оно што смо почели ребалансима и сматрам да смо то урадили добро, пре свега у смислу очувања нашег система. Обезбедили смо средства за све оне функције које су неопходне, како би наши суграђани што мање трпели последице пандемије вируса ковид-19. Одлуци о буџету града Панчева, морам да напоменем, је први пут донета у складу са буџетским системом и календаром који прописује буџетски систем, а то је пре 20. децембра и то је је јако важно, јер сам приликом ступања на дужност рекао да ћемо инсистирати на већој ефикасности у раду локалне самоуправе и то смо на овај начин и доказали.
Буџет је програмски, од 2015. године се тако формира, буџет Панчева је увек био транспарентан и данас је такав, има мање позиција него што је било у 2020. години, али је врло транспарентан по програмима. Оно што је важно, је да смо успели да изворне приходе града Панчева подигнемо и да их доведемо на ниво отприлике исти као у претходној години и поред смањених уступљених прихода са републичког и покрајинског нивоа.
Буџет за 2021. годину износи 5.838.390.000,00 динара и садржи све оно што је неопходно за нормално функционисање града. Прва ствар којом смо се водили, јесте било да обезбедимо примања свим запосленима у ПУ „Дечја радост“, како би предшколска установа несметано функционисала у овом ситуацији, као и за установе образовања. Поред тога предвидели смо средства и за установе културе, социјалне заштите, јавних и јавно-комуналних предузећа, месних заједница и то на истом или чак и већем нивоу него у претходној години. Буџет је жив организам, имали смо чак пет рабаланса у 2020. години, ми ћемо активно пратити реализацију буџета и у складу са потребама и препорукама Кризног штаба, ребалансирати у складу са ситуацијом.
У буџету за 2021. годину, предвиђено је кредитно задужење града Панчева у износу од 564 милиона динара и то је намењено спровођењу инвестиција од великог значаја. То се пре свега односи на почетак уређења Потамишја и Градског кеја у износу од 250 милиона динара, јер Панчево које има две реке и грађани треба да имају ту простор и садржаје у пуно капацитету. Друга важна инвестиција је наставак уређења централног градског језгра. Видели смо сада, када се завршила прва фаза радова, да они који су протестовали и негодовали, нису били у праву, јер смо добили део Градског језгра достојно најуређенијих европских градова и наш циљ је да наставимо у том правцу и да уредимо комплетно градско језгро, да Панчево заиста добије центар града какав заслужује да има и да буде најлепши град у Србији. За наставак радова смо одвојили 150 милиона динара и то ћемо радити током целе 2021. године. Поред тога, настављамо да радимо најавжнији пројекат за све нас, а то је израда пројектно-техничке документације за реконструкцију и изградњу Опште болнице. У договору са председником Александром Вучићем, Владом Републике Србије и са колегама из Канцеларије за јавна улагања, имамо план који већ активно реализујемо. Претходним ребалансима смо обезбедили средства за израду пројектно-техничке документације која је јако комплексна и траје. У 2021. настављамо израду и идемо ка грађевинској дозволи, тако да Панчево, надам се, брзо добије клиничко-болнички центар какав Панчеву и Јужном Банату заиста треба. Јако се радујем што наша Општа болница у овом тешком времену показала колико је важна и колико су то добри радници и Општа болница у Панчеву је једна од најбољих болница која се налази у ковид систему.
Поред овога, из кредитног задужења финансираће се и пројекат у којем смо већ две године, а то је побољшање безбедности наших суграђана. Ми смо у пројекту постављања видео надзора, намењеном праћењу саобраћајних прекршаја, али и праћењу саме безбедности у нашем граду. До сада су покривене све школе и сви вртићи, тренутно се поставља опрема намењена раскрсницама и у сарадњи са Полицијском управом у Панчеву, реализацијом овог пројекта који завршавамо 2021. године, безбедност ћемо подићи на максималан ниво и Панчево ће бити један од најбезбеднијих градова.
Наравно, да када говоримо о Панчеву, ту су и инвестиције у индустријске зоне, сада три, а имаћемо четири, јер су ове зоне поред свих ствари између осталог допринеле да услед смањених примања од Републике, можемо да креирамо овакав буџет града у овој тешкој ситуацији, а да није угрожена стабилност града. Настављамо да улажемо у наше индустријске зоне и овим буџетом смо из кредита обезбедили 24 милиона динара за наставак изградње Улице 7. Нова, а све за потребе инвеститора „Бросе“ који ће у јуну месецу отворити своју фабрику у Панчеву.
Поред ових инвестиција из кредита, ту си инвестиције за реализацију пројеката јавно-приватног партнерства. По питању изградње путне инфраструктуре, пројекат се наставља и ми ћемо имати интензивне радове у Градском језгру. Радиће се на тоталној реконструкцији шест улица у граду Панчеву, настављамо даље са рехабилитацијом путева, доста је урађено и у насељеним местима и у самом граду. Поред тога определили смо средства да превоз путника задржимо на овом нивоу и можемо рећи да и поред пандемије имамо најбољи јавни превоз и обезбедили смо средства да то тако и остане. Настављамо да радимо на свему ономе што смо започели и да у условима пандемије ковид-а 19 чувамо и развијамо даље наш град, рекао је у свом обраћању градоначелник Стевановић.