ИЗВЕШТАЈ СА VI „ЕКО РЕГАТЕ ТАМИШ“ (21.- 23.08. 2015.)
Овогодишња VI „ЕКО РЕГАТА ТАМИШ“ одржана је према плану и програму, уз учешће 26 чамаца у регати и 70 учесника на пловилима. Предвиђена маршута регате била је Панчево -Јабука – Глогоњ – Сефкерин – Опово – Панчево. Временски фактор је био од одлучујућег значаја за одустајање 4 пријављена чамца и 7 учесника, што није утицало на одвијање програма и добро расположење учесника у регати.
У поласку регате, ЈКП „Хигијена“ је са својим чамцем учествовала на делу Тамиша од Панчева до острва „Срце“ испред Јабуке, са својом екипом од 2 егзекутивца (учесника и ранијих регата) и 2 учесника са послова пропаганде и маркетинга унутар предузећа. Приликом узводне пловидбе учесници регате су прикупљали плутајући нанос у облику пластичне амбалаже свих типова и врста које се проналазе на рекама. Сав прикупљени отпад предат је у Јабуци на месту где се задржала регата, уз констатацију да је истог било знатно мање него ранијих година.
При доласку у Јабуку, регати су се придружила 4 чамца и 10 учесника регате, одакле се наставило са свим учесницима до Глогоњске плаже на дестинацију где је регата и преноћила. У Глогоњу је био направљен традиционални дочек регаташа од стране домаћина, где је уз примерен програм организован од стране домаћина послужен и пасуљ са казана.
После Глогоња се пловило до Опова уз савлађивање накритичније деонице Тамиша, у зони Сефкерина. Овај део је познат по плићаку у пловном делу тока Тамиша, који настаје при ниском водостају и опасности од остатака стубова старог моста у речном кориту непосредно пре уласка у пролаз испод новог сефкеринског моста. Сви учесници су овај сектор прошли без и најмањег ексцеса.
У Опово је регата стигла према плану и програму, око 15,30. Дочекали су нас представници локалне самоуправе и Марине „Опава“.Ту је била и екипа РТС дописништва из Панчева да би довршили започету репортажу о „Еко регати Тамиш“, коју су пратили својом екипом, пловећи од Панчева до Јабуке, да би ово завршили у Опову дан касније. Из предвиђеног програма на жалост изостало гостовање тамбураша, због најаве лошег времена, но овај „проблем“ је превазиђен уз помоћ гитаре власника марине и доброг расположења регаташа за дружење и песму. Због пада водостаја током ноћи, регата је из Опова кренула нешто раније, већ око 10 сати. Ово из разлога да се не би изгубио повољан водостај при проласку неповољног сектора за пловидбу у зони Сефкерина. Неки учесници регате су имали мањих проблема приликом испловљавања са својих везова у Опову, због пада водостаја Тамиша чак 50цм током ноћи. У телефонској координацији са дежурним на Устави Опово, проблем је превазиђен спуштањем капије уставе за 20цм, услед чега је добијена довољна дубина пловног пута за испловљавање поменутих чамаца. У једном случају су чак и колеге наутичари пружили неопходну помоћ при извлачењу најтежег чамца путем теглења у корито реке.
Приликом враћања регата се задржала на Глогоњској плажи где су додељена признања регаташима за активно учешће у VI „Еко регати Тамиш“ . Даље је регата наставила до плаже у Јабуци, где су нас дочекали представници МЗ Јабука и чланови удружења риболоваца, са адекватним опроштајним ручком за учеснике регате. После краћег задржавања, учесници регате су испловили пут Панчева, док је неколико регаташа наставило пловидбу после Панчева, према Београду и Ритопеку.
Општи закључак свих старих учесника регате да је на Тамишу по питању „плутајућег наноса“ знатно побољшана ситуација у односу на све предходне године. Још никада до сада нисмо имали за прикупити мању количину „плутајућег наноса“,што се рапидно смањивало за протеклих 6 година. Ово значи да је „Еко регати Тамиш“ испунила свој циљ, дајући свој активни допринос у подизању свести о потрби заштите реке Тамиш и свих наших река.
По приспећу регате у Панчево све активности на градској плажи су завршене до 20 часова 23.08.2015.
Информације о VI „Еко регати Тамиш“ су пренели РТВ „Панчево“, РТС, „Панчевац“, многи наутички сајтови, као и официјелни сајтови Општине Опово и МЗ „Глогоњ“. Тренутно се ови матерјали још увек преносе.

Више о овоме можете погледати овде: http://rtvpancevo.rs/Vesti/Ekologija/ekoregata-za-plovni-tamis.html