У Панчеву је свечано обележен почетак пројекта „О-ДВА-ЈА-МО“ – примене услуга примарне сепарације отпада, тј. одвајање кућног отпада. Пројекат који реализује Град Панчево у сарадњи са ЈКП „Хигијена“ спроводи Министарство заштите животне средине уз подршку Европске уније и Краљевине Шведске. Пројекат „Одвајамо“ финансирају Влада Републике Србије и локална самоуправа, а циљ је рециклирање дела отпада који се ствара у домаћинствима и његова сепарација на самом месту настанка.

На почетку свечаности присутнима су се обратила Зденка Миљковић, секретар Секретаријата за заштиту животне средине и захвалила Министарству заштиту животне средине и представницима Европске уније због подршке и помоћи коју пружају Граду Панчеву у овом пројекту.

„Пројекат који смо данас покренули у Панчеву потпуно је у складу са принципима циркуларне економије. Град Панчево је кроз пројекат „Одвајамо“ добио 5077 плавих канти у које ће домаћинства одвајати папир, картон, пластику и метал, 93 плава контејнера за исту намену, 93 контејнера жуте боје за стакло и 2 камиона за одвожење сепарираног отпада. Вредност овог пројекта је преко 451.000 евра од чега је Град обезбедио 15% средстава. Да би овај пројекат функционисао у складу са законском регулативом, у току је, уз велику помоћ Министарства, набавка линије за сепарацију отпада уз учешће Града у вредности од 172 милиона динара. Отпад који правилно сепарирамо постаје нови ресурс који лако може наћи своју нову примену и само заједничким снагама можемо допринети очувању средине у којој живимо и коју остављамо будућим нараштајима“ рекла је Зденка Миљковић.

Мишо Марковић, в.д. директора ЈКП „Хигијенa“ Панчево је обавестио суграђане да је у наредном периоду планирана едукација да смеће није отпад, већ ресурс који може поново да се искористи, и да одвајањем отпада у својим домаћинствима заједно доприносимо чистијој будућности.

„Хајде да Панчеву дамо шансу да буде савремен град чији грађани одвајају амбалажу за рециклажу. Да нам град буде чист и да почнемо да се односимо према отпаду као према сировини која има највећу вредност када се у домаћинствима одвоје секундарне сировине за рециклажу и најмање могуће амбалажног отпада одлаже на Санитарној депонији, да то што заврши на депонији меримо у килограмима, а не у тонама. Знам да ми Панчевци то можемо, зато је наш слоган – БРЗО И ЛАКО САД ОДВАЈА СВАКО“ казао је Марковић.

На платоу испред Градске управе Еко-амбасадори су информисали грађане о Пројекту одвајања кућног отпада, као и о предностима одвајања отпада и рециклаже за животну средину и за локалну заједницу.

Душан Чаркић, помоћник министра заштите животне средине истакао је да је сарадња између републичких власти, локалних самоуправа и међународних партнера омогућила увођење ових новина.

„Пројекат се спроводи у четири региона за управљање отпадом који обухватају укупно седамнаест градова и општина у Србији. Заједнички циљ пројекта је повећање стопе рециклаже у сва четири региона у Србији на 15% у наредне две године“ нагласио је Чаркић.

Џон Глејзбрук, програмски менаџер ЕИСП2 пројекта је пожелео што успешнију реализацију.

„Надамо се да ће грађани Панчева почети са рецилажом као што се то ради у ЕУ. Верујем да ћете бити успешни о томе, јер већ и ова деца знају шта треба да раде. Данас предајемо овај пројекат вама и желим вам много среће“ рекао је Глејзбрук.

У клтурно-образовном програму су учествовали хорови Музичке школе „Јован Бандур“ и „Вокал кидс“, деца из панчевачких вртића, ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ и „Бранкове“ школе, средњошколци Машинске школе Панчево и Техничке школе „23. Мај“, као и представници бројних организација и институција. Одржано је и такмичење под називом „Кош за рециклажу“, а за оне који су донели рециклабилни отпад, 5 комада стаклене амбалаже или ПЕТ амбалаже обезбеђени су пригодни поклони.