У петак, 15. априла 2016. године, у Малој сали Градске управе одржана је конференција поводом представљања резултата пројекта Партиципативно буџетирање који је град Панчево, у циљу укључивања грађана у буџетски процес, реализовао заједно са организацијама БИРН Србија и НАЛЕД. Овом приликом представљен је Грађански водич кроз буџет Града Панчева, а презентована је и нова интернет презентација Града Панчева.

Присутнима се обратио градоначелник Панчева Саша Павлов и рекао да се цео тим потрудио да грађанима и цивилном сектору приближи буџетски процес, начин на који се креира буџет и да на јасан, разумљив начин прикаже буџет града Панчева целокупној јавности, као и да су у овом процесу унапређене и ојачане везе и комуникација са цивилним сектором и грађанима, али и интерсекторска сарадњa унутар Градске управе.

Изузетно ми је драго што овај процес није завршен само у причи, поштовању неких корака, него што имамо и очигледан и успешан завршетак овог пројекта, бар у овој буџетској години, а тај завршетак се односи пре свега на побољшање туристичке понуде града Панчева, што је и био циљ овог процеса транспарентног буџетирања и колико сам информисан, мислим да смо у завршној фази набавке нашег туристичког пловила, рекао је градоначелник.

Истакавши колико је битно учинити овај механизам одрживим, Саша Павлов позвао је грађане да у што већем обиму учествују у прављењу буџета и наредне године:

Без учешћа цивилног сектора и наших грађана и грађанки ми немамо нешто што се зове транспарентност, односно немамо партиципацију, а реч је о пројекту Партиципативно буџетирање, поручио је градоначелник.

Представљајући резултате пројекта Калина Симић из БИРН-а истакла је да је Панчево увек било најажурније и приликом пружања информација и организације догађаја, као и да је то прва локална самоуправа која је рекла да ће и у наредном периоду поново реализовати овај пројекат.

Оно што сада следи јесте договор са оним организацијама цивилног друштва које желе да наставе да учествују у овом процесу, којима ће БИРН препустити партиципативно буџетирање, те данас причамо и о начину укључивања организација у процес доношења буџета за 2017. годину.

Калина Симић објаснила је разлог презентовања интернет странице Града Панчева управо у оквиру завршне конференције пројекта Партиципативно буџетирање:

У оквиру пројекта БИРН је анализирао комуникационе канале Града Панчева и дао препоруке за унапређење ових канала. Панчево не само да је уважило препоруке, већ је направило потпуно нови сајт, тако да један од резултата пројекта јесте и нови сајт, рекла је Симић.

О интернет презентацији Града Панчева говорили су Јасмина Радовановић, шефица Канцеларије за односе с јавношћу у Градској управи и координаторка радне групе за имплементацију пројекта „Партиципативно буџетирање“, и Далибор Винкић, шеф Одсека за системску подршку ГУ Панчево.

Ми смо желели и планирали да урадимо нову презентацију града Панчева не само због овог пројекта, започели смо је не знајући да ћемо ући у овај пројекат, али је та компонента јачања партиципације и комуникације повезујућа за ова два пројекта. Сајт смо урадили потпуно самостално, без икаквог трошења средстава, својим снагама, рекла је Јасмина Радовановић.

Јасмина Радовановић захвалила је Далибору Винкићу и осталим колегама из Одељења информатике и рекла да су се приликом израде сајта трудили да свако ко приступи интернет презентацији Града брзо и лако дође до потребних информација. Интернет презентација још није завршена и она ће се константно унапређивати, те је Радовановић позвала грађане да све идеје, коментаре и сугестије доставе на мејл информатике или посредством контакт форме на сајту.

Независна консултанткиња Наталија Братуљевић говорила је на тему укључивања организација цивилног друштва у процесе доношења одлука локалних самоуправа, након чега је уследила размена мишљења и искустава о механизмима укључивања представника панчевачких организација цивилног друштва и других грађана у будуће процесе доношења одлука у нашем граду.