Epidemiološkim nadzorom nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji na teritoriji Južnobanatskog upravnog okruga sa 1. avgustom 2016. godine prijavljeno je dvoje obolelih od groznice Zapadnog Nila. Jedan slučaj je sa teritirije grada Pančeva, a drugi slučaj je sa teritorije opštine Kovin sa smrtnim ishodom.

Grad Pančevo, kao odgovoran grad vodi računa o zdravlju svakog stanovnika, preduzeo je mere i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je u ponedeljak, 8. avgusta inicirao sastanak kome su prisustvovali direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo Dr Ljiljana Lazić, predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” – direktor Dr Dragan Ilić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Katarina Banjai i Dr Mirela Petrović. Zajednički stav i dogovor je bio da se podignu mere aktivnosti u sprečavanju nastanka bolesti. Stav direktora Instituta Batut je bio krajnje pozitivan, obzirom na to da Grad preduzima dovoljno dobre mere ne bi li se smanjio broj vektora odnosno komaraca, istakla je Dr Mirela Petrović, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zdravstvo.

S obzirom na to da groznica Zapadnog Nila ima tendenciju cikličnog javljanja, samim tim iz godine u godinu situacija je dinamična i ne znamo kakva će biti, a izvesno je da znamo da je aktivnost vektora virusa – komaraca, najveća tokom avgusta i septembra meseca, moramo kao grad da obavestimo sve stanovnike da mogu da preduzmu neke lične mere zaštite, a tu su i mere koje preduzima Grad, koje su takođe pozitivne, kako bi se zaštitili od groznice Zapadnog Nila. Naravno, broj obolelih zavisi od aktivnosti virusa, od klimatskih promena i od same rasprostranjenosti vektora, objasnila je Dr Mirela Petrović.

Preventivne mere koje može svaki pojedinac da preduzme jesu mere lične zaštite, odnosno izbegavanje boravka na otvorenom u jutarnjim časovima i popodne, nošenje odeće dugačkih rukava i nogavica i upotreba repelenata. To su sredstva koja se nanose na kožu koja praktično sprečavaju ujede komaraca. Grad redovno vrši zaprašivanje komaraca, s te pozicije je sve u redu i značajno je smanjen broj komaraca u poslednje vreme. U ponedeljak, 8. avgusta je takođe vršeno zaprašivanje sa zemlje. Naravno, tu su i mere za redukciju broja komaraca na otvorenom, koje se pre svega radi isušivanjem izvora stajaće vode i redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru što se praktično radi putem komarnika, kaže članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zdravstvo.

Osim Srbije, ovaj virus je detektovan u Rumuniji, Rusiji, Italiji i Izraelu.