Епидемиолошким надзором над грозницом Западног Нила у хуманој популацији на територији Јужнобанатског управног округа са 1. августом 2016. године пријављено је двоје оболелих од грознице Западног Нила. Један случај је са теритирије града Панчева, а други случај је са територије општине Ковин са смртним исходом.

Град Панчево, као одговоран град води рачуна о здрављу сваког становника, предузео је мере и градоначелник Панчева Саша Павлов је у понедељак, 8. августа иницирао састанак коме су присуствовали директорка Завода за јавно здравље Панчево Др Љиљана Лазић, представници Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” – директор Др Драган Илић, чланица Градског већа за заштиту животне средине Катарина Бањаи и Др Мирела Петровић. Заједнички став и договор је био да се подигну мере активности у спречавању настанка болести. Став директора Института Батут је био крајње позитиван, обзиром на то да Град предузима довољно добре мере не би ли се смањио број вектора односно комараца, истакла је Др Мирела Петровић, чланица Градског већа града Панчева задужена за здравство.

С обзиром на то да грозница Западног Нила има тенденцију цикличног јављања, самим тим из године у годину ситуација је динамична и не знамо каква ће бити, а извесно је да знамо да је активност вектора вируса – комараца, највећа током августа и септембра месеца, морамо као град да обавестимо све становнике да могу да предузму неке личне мере заштите, а ту су и мере које предузима Град, које су такође позитивне, како би се заштитили од грознице Западног Нила. Наравно, број оболелих зависи од активности вируса, од климатских промена и од саме распрострањености вектора, објаснила је Др Мирела Петровић.

Превентивне мере које може сваки појединац да предузме јесу мере личне заштите, односно избегавање боравка на отвореном у јутарњим часовима и поподне, ношење одеће дугачких рукава и ногавица и употреба репелената. То су средства која се наносе на кожу која практично спречавају уједе комараца. Град редовно врши запрашивање комараца, с те позиције је све у реду и значајно је смањен број комараца у последње време. У понедељак, 8. августа је такође вршено запрашивање са земље. Наравно, ту су и мере за редукцију броја комараца на отвореном, које се пре свега ради исушивањем извора стајаће воде и редукција броја комараца у затвореном простору што се практично ради путем комарника, каже чланица Градског већа града Панчева задужена за здравство.

Осим Србије, овај вирус је детектован у Румунији, Русији, Италији и Израелу.