У петак, 25. новембра 2016. године, у Малој сали Градске управе одржана је конференција поводом пет година постојања и рада Сигурне куће Панчево и обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, на којој је закључен Споразум о сарадњи у спровођењу заштите жртава насиља у породици и жена у партнерским односима на подручју града Панчева.

О борби против насиља над женама и уопште насиља у породици, не треба да причамо само данас кад потписујемо овај споразум или данас када обележавамо овај међународно значајан дан, треба да о томе причамо и против тога се боримо сваки дан, јер се насиљем у породици и насиљем над женама уништава једна заједница, деградира породица, а породица је основни стуб развоја нашег друштва, поручио је градоначелник, истакавши да је борба против насиља у породици један од приоритета локалне самоуправе.

Градоначелник је нагласио значај и допринос ове установе и свих потписника споразума – установа, институција и организација на територији града Панчева, у борби против насиља над женама, како у свом делокругу рада, тако и у њиховом заједничком, координисаном деловању, а након потписивања споразума, ти резултати биће израженији и већи, очекује Павлов.

Сигуран сам да ћемо и у наредном периоду, и након потписивања овог споразума, показати да један јак и добро организован друштвени систем може да се бори против ове друштвено негативне појаве, а на такав начин ћемо нашим женама, сигуран сам, још једном дати јасан знак да нису саме у овој борби, рекао је градоначелник.

О Сигурној кући и важности коју овај дан има за прихватилиште и за заједницу, говорила је руководитељка Сигурне куће Јасна Вујичић, док је стручна радница у Сигурној кући Драгана Јеминовић представила статистичке податке и детаљније говорила о функционисању ове установе.

И пре пет година, као и данас, насиље је актуелан проблем, али данас, можда више него раније, боримо се против тога свим расположивим средствима, рекла је Јасна Вујичић и додала да су потписници споразума помогли да се развије нова услуга социјалне заштите.

Пре пет година почели смо са малим ресурсима, почели смо да учимо и сазревамо и да се трудимо да створимо мрежу подршке која ће на искрен начин помоћи женама које су у проблему насиља, а никако не смемо да заборавимо да уз жене иду и деца.

О томе да у овој борби не можемо сами указује и тај моменат да смо још 2012. потписали споразум, где је град Панчево био претеча у односу на све остале, али је у складу са законским променама, било неопходно да данас ту врсту споразума поново потпишемо и да се поново подсетимо и укажемо шта су то наше обавезе, изјавила је Вујичић.

Након представљања рада Сигурне куће, закључен је Споразум о сарадњи између Центра за социјални рад „Солидарност“ Панчево, Града Панчева, Полицијске управе Панчево,Опште болнице Панчево, Дома здравља Панчево, Актива директора основних школа, Актива директора средњих школа, Предшколске установе „Дечија радост“, Основног суда у Панчеву, Прекршајног суда у Панчеву и Основног Јавног тужилаштва Панчева.

Присутни су, потом, имали прилику да погледају изложбу накита Јелене Гајић, некадашње кориснице Сигурне куће и кориснице субвенције за самозапошљавање Града Панчева у 2016. години.

Сигурна кућа у Панчеву збрињава жене са и без деце из Јужнобанатског региона и поседује лиценцу за рад. СОС телефон Сигурне куће 0800/ 100 113. Позив је бесплатан.