У четвртак, 8. децембра 2016. године, у Градској управи закључен је Меморандум о сарадњи Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама Панчево између 13 потписника: Града Панчева, Полицијске управе Панчево, Вишег јавног тужилаштва у Панчеву, Основног јавног тужилаштва у Панчеву, Националне служба за запошљавање- филијала Панчево, Центра за социјални рад Града Панчева, Дома здравља Града Панчева, Дома за децу „Споменак“ Панчево, Заштитника грађана Града Панчева, Црвеног крста Панчево, Савета за родну равноправност Града Панчева, Женске мировне групе Панчево и Удружења Нова+.

Присутнима су се овим поводом обратили градоначелник Панчева Саша Павлов, програмска координаторка за заговарање у организацији Лабрис Јелена Васиљевић и председница Савета за родну равноправност Милица Тодоровић.

Градоначелник је истакао да потписници овим меморандумом поступају у складу са овлашћењима и обавезама које су прописане Законом и стварају предуслове за успешну сарадњу у спровођењу активности из Стратегије превенције и заштите од дискриминације у Републици Србији, и у складу са локалним стратешким документима, плановима и иницијативама, остварујући континуитет у раду на заштити и помоћи ЛГБТ особама са искуствима дискриминације.

Граду Панчеву указана је велика част да смо један од седам градова и општина које је цивилни сектор изабрао да спроведе овај пројекат и драго ми је да постоји то поверење у град Панчево, пре свега цивилног сектора, јер на овакав начин развијамо комуникацију са нашим грађанима, а тај канал двосмерне комуникације је веома важан како бисмо могли правовремено да реагујемо и да спроводимо мере и активности због којих смо овде, а то је благовремено решавање проблема грађана и наше активирање у том процесу, рекао је Павлов.

Као резултат вишемесечних припрема, разговора и размене мишљења, искустава и сазнања о овој теми, заједничком сарадњом, дошло се до закључка да се потпише овај меморандум, рекла је Милица Тодоровић и поручила:

Овај Меморандум о сарадњи представља формирање једне наше локалне мреже свих нас који представљамо неку институцију да својим доприносом и радом, пре свега у сарадњи са Градом, који јесте у надлежности да осмотри шта се то дешава у нашој средини, да потпишемо овај документ и да заједно наставимо да у 2017. години радимо на подизању нивоа свести грађанки и грађана о томе да постоји дискриминација и да сви заједно треба да реагујемо како бисмо је препознавали, заустављали и отклањали последице од дискриминације и насиља, а самим тим и помагали онима који су у том проблему.

Јелена Васиљевић из организације Лабрис истакла је значај потписивања овог споразума и изразила задовољство што се први меморандум потписује управо у Панчеву и поручила:

Овај јасан став и искорак државе у смислу заштите наших права је од нас врло позитивно поздрављен. Ако систем буде функционисао како треба, доћи ће до смањења дискриминације и насиља над ЛГБТ особа како на територији града Панчева, тако и на територији Србије, што ће умногоме побољшати спровођење антидискриминационе стратегије и односног акционог плана.

„Ви сте ти који на локалу функционишете и знате најреалније и најбоње ситуацију која је на локалу“, рекла је Васиљевић и захвала свим потписницима споразума.