Панчево – град културе и центар развоја француско-српске сарадње у области стрипа
.

У оквиру посете председника Републике Француске Емануела Макрона Републици Србији, у Београду је у понедељак 15. јула 2019. године потписан Споразум о сарадњи у области културе и стрипа између француских и српских институција – Француског института у Србији који је и иницијатор споразума, Међународног центра за стрип и илустрацију (Ангулем, Француска), Града Панчева и Агенције Комуникарт.

Споразум о сарадњи потписали су Жан-Батист Кизен, директор Француског института у Србији, Пјер Лунгерети, генерални директор Међународног центра за стрип и илустрацију (ЦИБДИ), Саша Павлов, градоначелник Панчева и Моника Хусар Токин, директорка Агенције Комуникарт из Панчева.

– Посебно ме радује што је Град Панчево одабран као место сусрета француских и српских стрип аутора и ауторки, и што је позив Француског института да будемо део пројекта дошао у време када се Панчево као град све више отвара ка Европи. Култура и уметност су за нас важни, јер на најбољи начин ван граница промовишу наше културно и мултиетничко наслеђе, али и савремену уметност коју наши уметници активно стварају – истакао је Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Споразумом је предвиђено успостављање првог резиденцијалног програма у области стрипа између Француске и Србије, који ће се од наредне године одржавати у два града, Ангулему и Панчеву. Циљ овог споразума је јачање уметничке, научне, педагошке и културне сарадње између две земље. Имеђу осталог, споразум предвиђа заједничку организацију радионица и обука намењеним цртачима, развој научне сарадње у виду студија и чланака које се тичу српског стрипа у циљу успостављања библиографске базе, размену докумената и библиографских података, копродукцијски рад на изложбама, организацију позајмица стрип радова и друго.

– Велика је част бити препознат од стране Француског института у Србији као одговарајући партнер на овом пројекту, сигурно најзначајнијем до сада у области стрипа у нашој земљи. Француски носилац споразума, Међународни центар за стрип и илустрацију у Ангулему је угледна и интернационално позната установа, и ми ћемо у наредном периоду учити од њих, али и активно радити на промоцији српске стрип сцене у Француској, уз помоћ нашег селектора Саше Ракезића (алиас Александар Зограф) који одлично познаје домаћу стрип сцену – изјавила је Моника Хусар Токин, директорка Агенције Комуникарт, поводом потписивања Споразума.

Агенција Комуникарт последњих година у Панчеву организује Нова Фестивал у оквиру чијег се програма одржава и посебан сегмент са акцентом на савремени ауторски стрип. Прошлогодишња изложба „Европско наслеђе у савременом стрипу и илустрацији“ окупила је 50 аутора из целог света, а уврштена је и у национални програм званичног обележавања Године европског културног наслеђа. Ове године Министарство културе и информисања Републике Србије одабрало је ту изложбу као један од програма који ће бити представљен у Културном центру Србије у Паризу.

Француски институт у Србији активно подржава савремене стрип ауторе у нашој земљи. Имајући у виду да је у Француској 2020. година проглашена годином стрипа, умрежавање Међународног центра за стрип и илустрацију у Ангулему и Агенције Комуникарт у Панчеву, уз свесрдну подршку Града Панчева, а на иницијативу Француског института у Србији, велики је подстрек за српску ауторску стрип сцену и њен развој.

Потписивање споразума