Александар Стевановић, градоначелник Панчева одржао је конференцију за медије након постигнутог договора са директором „Пантранспорта“ Војом Савичићем о смањењу цене месечне карте за студенте на релацији Панчево-Београд. „Пантранспорт“ је на апел градоначелника преиспитао цене карата и од оне ће износити 3.900 динара, уместо 5.500 динара.

„Пронађен је компромис и цене месечних карата за студенте ће на линији Панчево-Београд од наредног месеца бити јефтиније. Тако ће цена месечне карте за једног студента коштати 3.900 динара. Град Панчево ће наставити да регресира цену карата студентима, онима који су редовни студенти, први пут уписују годину студија, не користе дом, не користе стипендије, кредите или било који други вид државне помоћи при студирању. Ускоро ће бити расписан конкурс за регресирање превоза студената по ком ће од јануара 2023. године сваки студент, који испуни услове, на свој рачун месечно добијати по 2.000 динара на име регреса за превоз. Морам да напоменем да у нашој градској Одлуци и ценовнику „Пантранспорта“ када причамо о комуналној делатности, где Град Панчево има ингеренцију и обавезу да контролише, регулише и сугерише цене у ценовнику, имамо цене месечних карата за студенте и ђаке који су подељени у две категорије. Наш предлог „Пантранспорту“, који су они усвојили, јесте био тај да се и на овој међумесној линији исто тако поступи, односно уколико имамо породице са два или више студената да они добију и додатни попуст на цену месечне карте“, изјавио је Стевановић.

Градоначелник Стевановић је апеловао на суграђанке и суграђане, као и на студенте да не наседају на било какве политичке провокације, а директор Савичић је потврдио покушаје политизације теме цена карата.

Пантранспорт се као и сви остали превозници, у последње две године сауочава са проблемима у пословању, истакао је директор Савичић и објаснио да се то дешава прво због пада броја путника услед епидемије коронавируса, а затим и због руско-украјинске кризе, која је довела до повећања цена свих инпута неопходних за пословање, а пре свега горива.

„Анализирајући све чињенице, и имајући у виду да морамо да одржимо стабилност и поузданост система која је сада на високом нивоу, јер Панчево има један од најбољих превоза у земљи, донели смо заједничку одлуку на предлог града Панчева, да од 25. новембра, цена месечних студентских и ђачких карата на линији Панчево-Београд, износи 3.900 динара, уместо 5.500 динара. Такође, 3.000 динара ће бити карта за децу чији су родитељи корисници дечјег додатка, као и за породице које имају више од једног детета који су корисници наших услуга“, рекао је Савичић.

Александар Стевановић је на крају конференције најавио да ће Панчево у 2023. години имати и возну линију до Београда.

„Град Панчево је са партнерима из „Србија воза“ успео да договори да се оформи „Панвоз“, који би ишао од Панчева, тј. Војловице до Београда, преко Дунава и да од њих изнајмимо композицију, што ће бити први уговор оваквог типа у Србији, јер свим возовима који данас функционишу, управља „Србија воз“. Видећемо каква ће бити крајња понуда „Инфраструктуре железнице“, ми се надамо да ћемо моћи да дођемо до Прокопа. Број полазака зависиће од договора са „Инфраструктуром железнице“ и „Србија возом“. Град је тражио поласке који су некада били поласци „Беовоза“ који је укинут 2010. године, али са акцентом да ако не могу ти термини да се ускладе, Панчево добије поласке у јутарњем и поподневном шпицу“ нагласио је градоначелник Стевановић.