Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, prof. dr Gabrijela Grujić direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija su sa Nenadom Dojčinović, direktorom Mašinske škole „Pančevo“ položili kamen temeljac za izgradnju Trening centra u Pančevu.

„Trening centar je objekat koji će biti od velikog značaja za Pančevo i privredu Pančeva. Mi kao Grad i Mašinska škola takođe, bili smo konstruktivan partner, raspoloženi za sve ono što je trebalo da se uradi kao predradnja, kako bi Trening centar počeo ovde danas da se gradi. Biće ovo jedan moderan objekat u kome će sva deca iz Pančeva, iz Južnog Banata, ali i čitave Republike Srbije moći da stiču nova znanja, da se profilišu za svoj budući poziv, da budu potpuno kvalifikovani za pružanje adekvatnih odgovora na pitanja koje tržište pred njih postavlja i da osiguraju na taj način prosperitetnu budućnost. Još 2017. godine, kada je usvojen prvi Zakon o dualnom obrazovanju, smo u saradnji sa Mašinskom školom „Pančevo“ bili jedan od pionira u uspostavljanju dualnog obrazovanja na teritoriji grada Pančeva. Nastavićemo i u buduće da ulažemo u obrazovanje, ali i da slušamo potrebe privrede. Privreda je motor koji pokreće čitavu državu, zbog čega ćemo i mi podržavati sve što je dobro kako bi privreda rasla i kako bi obrazovanje napredovalo kao podrška privredi“ – rekao je Aleksandar Stevanović i zahvalio se svima koji su pružili nesebičnu podršku i omogućili početak izgradnje prvog Trening centra baš u Pančevu.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS je objasnila da će Trening cetar predstavljati vid podrške kako formalnom tako i neformalnom obrazovanju, koji će obezbediti savremene resurse u pogledu opreme i prostora, kako bi se proizveo kvalitetan kadar za narastajući privredni potencijal Srbije.

„Uz veliku podršku Predsednika i Vlade Republike Srbije, Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija kreće sa izgradnjom trening centra u Mašinskoj školi „Pančevo“. Centar će se prostirati na oko 1.900 kvadrata, sastojaće se od 16 savremenih radionica, učionica i amfiteatra, a biće opremljen najsavremenijom opremom u vrednosti od više od 600.000 evra, nabavljenom u podršku Regionalnog čelendž fonda. Ukupna vrednost Trening centra iznosiće 2.000.000 evra“, istakla je prof. dr Gabrijela Grujić.

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo naglasio je benefite koje će škola dobiti kada Trening centar bude završen, što se očekuje sledećeg novembra.

„Deca će pre svega učiti i boraviti u savremenom i bezbednom prostoru i raditi u bezbednim uslovima na najsavremenijoj mogućoj opremi, 4.0 je u pitanju, gde će svoja praktična znanja i veštine koja budu stekli u Trening centru moći da primene i u industriji. Na taj način odgovaramo u potpunosti potrebama industrije Pančeva i Južnog Banata, moći ćemo da radimo prekvalifikacije i dokvalifikacije kako bismo obezbedili tržištu savremenu radnu snagu“, rekao je Nenad Dojčinović.

Nakon polaganja kamena temeljca u Medijateci škole Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS predstavila je ključne izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju koji ima za cilj dalje unapređivanja dualne obrazovne platforme, radi osiguranja kvaliteta obrazovanja i lakše tranzicije mladih ka svetu rada u svojoj zemlji.