Александар Стевановић, градоначелник Панчева и Јелена Танасковић министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде су обишли пољопривредно газдинство Срђана Стељића у Панчеву. Домаћин Стељић, који се бави се узгојом оваца, већ четири године, поседује 600 грла, а у плану му је да достигне број од 1000 грла.

Јелена Танасковић, министарка пољопривреде изразила је задовољство што је имала прилике да упозна овог младог човека, рођеног Београђанина, који је одлучио да се врати из Шведске у Србију, пресели у Панчево и почне да се бави сточарством. Она је најавила да ће од првог априла почети расписивање конкурса за подстицај развоју пољопривреде.

„Почећемо са расписивањем пре свега директних, а затим и руралних мера подстицаја. Јавни позиви ће бити отворени по 15 дана, негде где буде потребе трајаће и дуже, али хоћемо да се убрзамо и да како који спроведемо одмах иде у обраду, да се исплаћује, да наши пољопривредници месец, месец и по дана, након што су конкурисали добију и средства“, рекла је Јелена Танасковић.

Градоначелник Панчева подсетио је да локална самоуправа нема великих ингеренција по питању пољопривреде, али у оквиру својих надлежности помажу њен развој.

„Више сам него одушевљен када видим једну овакву фарму на нашој територији. Пријатно сам изненађен и што је Срђан Стељић наш нови суграђанин и да поред великог броја људи који се досељавају у Панчево због нових радних места услед новог привредног замаха, имамо и људе који долазе из других места да би се у Панчеву бавили сточарством. Да би људи попут Срђана могли да се баве сточарством, али и ратарством и повртарством, Град Панчево улаже у инфраструктуру у нашем атару. То радимо низ година уназад, то су већ устаљени програми и пројекти које радимо у сарадњи са вишим нивоима власти, ту пре свега мислим на реконструкцију и рехабилитацију путне инфраструктуре у атару. У овој години је планирано око 6,5 километара нових атарских путева на територији Панчева. Све што радимо, радимо искључиво у договору са пољопривредницима, слушамо шта су њихове потребе и на основу тога правимо даље планове и са вишим нивоима власти реализујемо све то у нашем атару. Наставићемо да улажемо у атарске путеве и наредних година. Поред тога доста радимо и на едукацији пољопривредника уз усмеравање на подстицаје и конкурсе који постоје како у Министарству пољопривреде, тако и у Секретаријату за пољопривреду АП Војводине. То је веома важно. Срђану је одскочна даска био повраћај државе који је добио, 50% за иницијалну инвестицију, али и подстицаји које добија по грлу. Захваљујући помоћи државе моћи ће да шири своју производњу и повећа сточни фонд Републике Србије, што је, како је и министарка рекла, један од приоритета у раду Министарства пољопривреде. Ми као град ћемо да наставимо, у сарадњи са Министарством и покрајинским секретаријатом све што је у нашој надлежности како бисмо заједно на овом путу постигли успех“, истакао је градоначелник Стевановић.

У газдинству Стељића одржан је и састанак са пољопривредницима на којем су разговарала о стању у газдинствима, генералном стању у пољопривреди, као и изазовима са којима се сусрећу.