У среду, 12. октобра 2016. године у Народном музеју Панчево одржана је конференција за новинаре поводом снимања филма o Петру Кочићу „Слепи путник на броду лудака“.

Сценарио за овај дводелни телевизијски филм у продукцији РТС-а и у режији Горана Марковића написао је панчевачки књижевник, добитник Андрићеве награде за 2015. годину, Вуле Журић.

Данашњем снимању присуствовали су и градоначелник Панчева Саша Павлов и члан Градског већа задужен за културу и омладину Немања Ротар.

Градоначелник Саша Павлов филмској екипи пожелео је добродошлицу, као и да се у Панчеву осећају као домаћини и рекао да им Град стоји на располагању за све што им је потребно и за овај и за будуће пројекте.

Град Панчево је познат као филмски град и драго ми је да ту медаљу добија и потврђује у континуитету, не само због филмова који су снимани раније, 1956. године, када је снимљен први филм у Панчеву, него јер је ово један начин брендирања града, што је нама јако битно, поготово када су овако добар редитељ и филмска екипа наши гости.

Редитељ Горан Марковић рекао је да је радња смештена у прошлост, када су, те 1916. године, војска и влада биле ван земље, те да је душевна болница на Губеревцу у Београду била последња слободна територија.

Ми смо хтели да од тог једног парадокса направимо једну причу која не би била само прича о Петру Кочићу, него и о лекарима и о малим људима и о болесницима, који су на неки начин сви постали јунаци тог последњег бастиона, рекао је Марковић.

Редитељ је похвалио атмосферу, стручност, ентузијазам и пожртвованост сарадника и глумаца и рекао да су заједно покушали да причи удахну живот и да, уз хумор и не само биографске податке, она буде више од биографског приказа.

Вуле Журић рекао је да му је ово први сценарио за телевизију, јер је до сада углавном писао сценарија за радио и истакао да му је драго што се снимање одвија управо у Панчеву и у тако одличном саставу.

Према речима одговорног уредника Редакције драмског и домаћег серијског програма РТС-а Марка Новаковића, ово је друга недеља снимања, које би требало да траје до почетка новембра месеца, након чега ће уследити постпродукција.