На конференцији за новинаре, коју је Немања Ротар, члан Градског већа града Панчева за културу, одржао данас 26. септембра 2017. године, у порти храма Светог Преображења Господњег, на којој су говорили и Градоначелник Саша Павлов, затим директорка Завода за заштиту споменика културе Панчева, Јасмина Вујовић и протојереј и старешина храма Стојче Цветковски, најављен је почетак радова и санација звоника овог објекта, који спада у ред споменика културе од изузетног значаја и под заштитом је Завода за заштиту споменика културе Србије.

У свом обраћању, Градоначелник је истакао:

-Црква Светог Преображења Господњег је споменик културе од изузетног значаја. Заједно са манастиром у Војловици представља прави споменик културе. С обзиром на значај овог Храма, ми смо у Градској управи формирали тим који свакодневно ради на очувању овако једног споменика. Градска управа је уложила негде око два милиона динара да се санира купола самог звоника, који је и најважнији детаљ овог Храма. Она ће бити обложена бакарним лимом и биће извршено позлаћење крста. Ово су врло осетљиви и захтевни радови, јер се сам звоник и кров куполе, налазе на висини преко 40 метара. То је само почетак онога што локална самоуправа има намеру овде да уради, за очување Храма. Ово нису први радови. Већ је извршена замена лима на куполи главног објекта, завршен је иконостас, сачуване су иконе великог уметника Уроша Предића, који је радио овде иконографију и то је јако битно за очување овог Храма.

Немања Ротар, члан Градског већа града Панчева за културу, изјавио је следеће:

-Велико ми је задовољство што смо, након годину дана, напокон кренули са радовима. Било је проблема око административних дозвола, како да кренемо и почнемо са овим радовима. Доста времена нам је требало за добијање дозвола и сви су се укључили у пројекат. Почели су радови на куполи овога Храма, што је врло важно јер је ово споменик од изузетног значаја. Храм ће бити у неком догледном времену у потпуности саниран.

Директорка Завода за заштиту споменика културе Панчева, Јасмина Вујовић, објаснила је планиран поступак радова санације.

-Урађен је пројекат за реконструкцију фасаде звоника Преображенске Цркве. Имали смо малих проблема око добијања дозвола, али ево, успели смо да кренемо са радовима. Радови на реконструкцији крова звоника започети су 18. септембра као прва фаза, заправо препокривање крова бакарним лимом, скидање крста и нова позлата крста. Радови су вредни 2.156.000,00 динара и трајаће 65 радних дана. Добре фирме које имају искуства са таквом врстом радова ће исте и обављати.

Стојче Цветковски, протојереј и старешина Цркве Светог Преображења Господњег у Панчеву захвалио се Градској управи и Заводу за заштиту споменика културе Панчево што су схватили значај овог споменика и што ће учествовати у његовој санацији и поправци.

-Користим прилику да се у име нас свештеника Преображенског храма и управног одбора, захвалим господину Градоначелнику и његовим сарадницима, што су данас нашли времена да нас посете и да видимо докле се са започетим радовима стигло и шта чинити даље како би се ова Светиња довела у првобитно стање, да што лепше изгледа и буде прави украс града Панчева. Скоро 60 година се није улагало у овај Храм. Радови изискују велика средства, али постоји добра воља за њихово прикупљање, од стране града и Градске управе на челу са Градоначелником, али и свих људи добре воље.

Преображенска црква у Панчеву саграђена је између 1873. и 1878. године,
на месту старије цркве изграђене почетком XVIII века. Црква је изграђена по пројекту архитекте Светозара Ивачковића.
Преображенска црква у Панчеву утврђена је за споменик културе Решењем Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе од 21.јуна 1948. године, а 1991. је утврђена за непокретно културно добро, као споменик културе од изузетног значаја.
Овим пројектом обухваћена је санација, реконструкција и рестаурација свих
елемената и површина крова куполе на звонику Преображенске цркве.
Средства за ове радове обезбедио је град Панчево у износу од 2.156.126,40 динара.

Планирани радови су следећи:
Како је кровни покривач куполе звоника у лошем стању, потрeбно га је демонтирати, заједно са свим лименим опшивкама и капцима.
Након уклањања оплате потребно је извршити преглед, поправку и ојачавање дрвене конструкције куполе, заједно са заменом свих пропалих елемената.
Нова лимарија ће бити изведена од бакарног лима.
Лимарију треба поставити преко слоја Изолима који се поставља преко нове дашчане оплате.
Радовима се планира и позлата постојећег крста. Крст би требало да се демонтира, затим позлаћује у радионици и враћа на место.

Радови се изводе на висини од 40 метара изнад тла.