Делегација Скупштине града Панчева представила се на великом скупу „Уводни семинар за нове одборнике у локалним скупштинама“ у организацији УНДП-а одржаном 1. и 2. новембра 2016. године у Нишу.

Делегацију су чинили председник Скупштине Тигран Киш, заменица председника Скупштине Весна Арсеновић, секретарка Скупштине Мирјана Јоцић и одборнице и одборници Милица Тодоровић, Ивана Росић, Сања Кодран, Јована Миловановић, Марко Младеновић и Слободан Цветковић, шефица Канцеларије за односе с јавношћу Градске управе града Панчева Јасмина Радовановић и шеф Одсека за системску подршку Одељења информатике Далибор Винкић.

Семинар је окупио готово 400 одборника и представника скупштина 45 општина и градова и ово је први пут да се на овакав начин организује едукација за нове одборнике. Обука је организована у оквиру 2. фазе пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине“, који реализује Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије, уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ).

Циљ семинара био је да се унапреди рад одборника и приближи потребама грађана, обрађујући теме попут надлежности и одговорности локалних скупштина и скупштинских одборника, најбољих начина комуникације са грађанима и медијима, обавеза локалних скупштина у европским интеграцијама и увођења новина као што су организација седница ван седишта и јавних слушања, чиме се неке од већ опробаних пракси намењених промовисању јавности у раду Народне скупштине Републике Србије прилагођавају сврсисходној примени на нивоу локалних скупштина општина и градова.

На отварању семинара учеснике су поздравиле и заменица сталне представница Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Стелиана Недера и директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) у Србији Урсула Лубли.

Панчево је у партнерству са УНДП-ом од 2014. године и имало је част да буде позвано да се на скупу представи са највише, чак три предавача у три области на тему функционисања е парламента.

Одборница и председница Савета за родну равноправност Скупштине града Панчева Милица Тодоровић говорила је о постигнућима и заједничком ангажману политичара/ки и чланица удружења жена када је реч о родној равносправности и реализацији активности Локалног акционог плана града Панчева за унапређење положаја жена и родне равноправности у 2016.

Шефица Канцеларије за односе с јавношћу Јасмина Радовановић одржала је предавање о вођењу е парламента. Говорећи о електронским седницама Скупштине града, навела је да је аудио пренос заседања Скупштине у локалној мрежи уведен још 2008. године, а од 2010. године доступан је и посредством интернета, од 2014. године набавком таблета и увођењем могућности слања материјала електронским путем, унапређен је начин рада скупштине и одборника, а након набавке аудио-видео опреме 2015. године омогућено је праћење седница Скупштине у оквиру интерне мреже и да је у току тестирање преноса седница посредством Јутјуб канала Града Панчева, за шта је задужено Одељење информатике и шеф Одсека за системску подршку Далибор Винкић, који је такође учествовао у организацији и презентовању е парламента. Интересантна дискусија повела се и о начинима комуникације и о комуникационим каналима и приближавању одборника и рада Скупштине грађанима.

Предавање је закључио председник Скупштине града Панчева Тигран Киш, који је представио начин рада Скупштине и говорио о улози одборника и о проналажењу модела за двосмерну комуникацију, како би грађани имали више информација о надлежностима и самом функционисању локалног парламента. Киш је такође представио нове механизме попут јавних слушања и, с обзиром на своје искуство у председавању и у раду Скупштине, дао конкретне примере и препоруке из праксе, кроз врло живу дискусију која се отворила тим поводом.

Град Панчево је, по узору на Народну скупштину, једина локална самоуправа која је организовала три јавна слушања, два 2014. и једно 2015. године, и уврстила јавна слушања у Пословник о раду скупштине.

У оквиру семинара, консултант УНДП-а представио је и пилот пројекат који је подразумевао испитивање индекса одговорности локалних скупштина, где је, на узорку од 25 локалних самоуправа, кроз бројне развијене индикаторе, испитивана одговорност и по том извештају Панчево је на првом месту са највећим индексом одговорности.